H σκέψη είναι μια πανάκριβη ασχολία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/01/2015

H σκέψη είναι μια πανάκριβη ασχολία

Ένα σπουδαίο άρθρο του Dr. Paul Craig Roberts αναφορικά με το τι είναι αλήθεια και πως έχουν μάθει οι σημερινοί άνθρωποι να κρίνουν τα πάντα. Επίσης πολύ εύστοχος είναι και ο τίτλος του άρθρου και γι' αυτό τον υιοθέτησα πλήρως. Σας παραθέτω το πλήρες κείμενο σε μετάφρασή μου από τα Αγγλικά, αναφέροντας για ακόμα μια φορά πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι του συγγραφέα.

Θέτοντας ανησυχητικές ερωτήσεις και παρέχοντας ενοχλητικές εξηγήσεις σπάνια συναντιέσαι με τις επευφημίες. Για παράδειγμα, ο Guy McPherson είναι ένας επιστήμονας του Πανεπιστήμιου της Αριζόνα ο οποίος έχει μελετήσει την ανθρώπινη διατάραξη του περιβάλλοντος και του κλίματος για 30 χρόνια. Πολλές διαταραχές που έχουν προκληθεί από ανθρώπους έχουν εξελιχθεί σε τοπικές ή περιφερειακές καταστροφές, αλλά τώρα το ερώτημα είναι αν ο ίδιος ο πλανήτης κινδυνεύει. Είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα αυτή που επιφέρει την εξαφάνιση του ανθρώπου;
Αυτή δεν είναι μια ευπρόσδεκτη ερώτηση, και εκείνοι που την εξερευνούν στιγματίζονται ως «αμφιλεγόμενοι». Ο Dahr Jamail πήρε συνέντευξη από το καθηγητή McPherson και τον ρώτησε: «Τι λέτε για τους ανθρώπους που σας αποκαλούν ακραίο λόγω του ότι μιλάτε γι’ αυτό;» Ο καθηγητής McPherson απαντά: «Απλά αναφέρω τα αποτελέσματα/συμπεράσματα από άλλους επιστήμονες. Σχεδόν όλα αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύονται σε καθιερωμένη επίσημη/έγκυρη βιβλιογραφία. Δεν νομίζω ότι κάποιος διαφωνεί με τη NASA, ή το Nature, ή το Science, ή το Proceedings of National Sciences. . . Οι άλλοι που αναφέρω είναι αρκετά γνωστοί και προέρχονται από νόμιμες πηγές, όπως η NOAA [Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας], άλλες πηγές της NASA, κλπ. . . Δεν κατασκευάζω αυτές τις πληροφορίες. Απλά συνδέω κάποιες στιγμές-σημεία και αυτό είναι κάτι στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν δυσκολία».

Στη Δύση η αλήθεια πεθαίνει, γιατί όποιος αποκλίνει από την επίσημη γραμμή στιγματίζεται ως «αμφιλεγόμενος». Με άλλα λόγια, η αλήθεια ή η αναζήτησή της είναι αμφιλεγόμενη. Οι άνθρωποι που επιμένουν να κυνηγούν την αλήθεια ή εναλλακτικές εξηγήσεις από την επίσημη γραμμή απαξιώθηκαν από όσους δεν εξυπηρετούνται από την αλήθεια ή τις εναλλακτικές εξηγήσεις. Οι πληροφοριοδότες, που κάποτε προστατεύονταν από τον ομοσπονδιακό νόμο, έχουν μετατραπεί σε προδότες. Δεν παίρνω θέση σχετικά με τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής ή την πρόγνωση του καθηγητή McPherson. Η ουσία που θέλω να τονίσω δεν είναι αν ο ίδιος ή οι εμπειρογνώμονες που παραθέτει είναι σωστοί. Το θέμα είναι πως το να μιλάμε για το όποιο σοβαρό πρόβλημα παρεμποδίζεται πετώντας χαρακτηρισμούς και πυροβολώντας τον "αγγελιοφόρο".
Το βιώνω όλη την ώρα. Για παράδειγμα, στις 3 Δεκεμβρίου στον Λονδρέζικο Telegraph ένας δημοσιογράφος, ο Hamish MacDonald, έγραψε ότι είμαι «αμφιλεγόμενος» επειδή θέτω ερωτήματα σχετικά με «την αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την εξάπλωση του ιού [σημ. ΜΒΒ: Ebola]» και επειδή «αμφισβητώ την επίσημη ιστορία-εκδοχή για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Με άλλα λόγια, πρέπει να πιστεύετε την επίσημη γραμμή, γιατί η ανεξάρτητη σκέψη είναι «αμφιλεγόμενη». Φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ένας Βρετανός δημοσιογράφος θα στεκόταν πάνω σε μένα και πάνω στον καθηγητή της Νομικής του Πανεπιστημίου του Illinois Francis Boyle ως παραδείγματα αμφιλεγόμενων bloggers. Ίσως του παραδόθηκε η ιστορία από τη CIA, όπως ομολογεί ο Γερμανός δημοσιογράφος Udo Ulfkotte ότι γίνεται συχνά.

Η απουσία της σκέψης οδηγεί την ανθρωπότητα σε Αρμαγεδδώνα. Αλλά εμείς δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, διαφορετικά είμαστε αμφιλεγόμενοι. Όχι μόνο δεν πρέπει να σκεφτόμαστε, δεν πρέπει να αναφερόμαστε ούτε στη σκέψη των άλλων. Όπως ο καθηγητής McPherson που έκανε «απλή αναφορά στα αποτελέσματα άλλων επιστημόνων», εγώ έκανα τον εαυτό μου «αμφιλεγόμενο» μόνο με την υποβολή των πορισμάτων των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των φυσικών, των χημικών, των πρώτων μαρτύρων, των πιλότων, και των πρώην υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την καταστροφή των τριών ουρανοξυστών στο WTC και των δύσκολων ελιγμών πτήσης από άπειρους πιλότους. Αντί αυτού υποτίθεται ότι πρέπει να απορρίψουμε αυτές τις χιλιάδες των εμπειρογνωμόνων και την επαγγελματική τους εμπειρία ως «κούκους συνωμοσίας» ή χειρότερα. Θυμηθείτε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron κήρυξε τους σκεπτικιστές της επίσημης γραμμής της 11/9  τόσο επικίνδυνους όσο οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους. Με άλλα λόγια, είναι αντιφατικό να αναφέρει κάποιος ότι μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή της νανο-χημείας στο Πανεπιστήμιο της Copenhagen βρήκε nano-thermite στη σκόνη των κατεστραμμένων ουρανοξυστών, που είχε αντιδράσει και που δεν είχε κάνει αντίδραση, και ότι το κτήριο 7 έπεσε με επιτάχυνση ελεύθερης πτώσης κάτι που μέχρι πρόσφατα σχετίζονταν μόνο με ελεγχόμενη κατεδάφιση.

Σίγουρα είμαι δύσπιστος για την επίσημη εξήγηση της 11/9. Ως πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μερικοί νέοι Σαουδάραβες που λειτουργούν χωρίς το όφελος μιας μυστικής υπηρεσίας θα μπορούσαν να ξεγελάσουν ολόκληρο το δίκτυο Εθνικής Ασφάλειας του Δυτικού κόσμου. Επιπλέον, εάν ένα τέτοιο απίθανο γεγονός συνέβη, θα υπήρχαν απαιτήσεις από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο για μια ενδελεχή έρευνα της αποτυχίας. Αντ' αυτού, ο Λευκός Οίκος αντιστάθηκε σε οποιαδήποτε έρευνα, και στη θέση της έρευνας η πολιτική επιτροπή κατέγραψε την ιστορία της κυβέρνησης ως την ανεξιχνίαστη αλήθεια. Αυτό δεν είναι μια πιστευτή απάντηση σε ένα τέτοιο ταπεινωτικό πλήγμα που υπέστη η «μόνη υπερδύναμη στον κόσμο». Γιατί είναι αμφιλεγόμενο το να τονίσει κανείς αυτό το σημείο;
Έχει δημιουργηθεί για μας μια κοινωνία μαθημένη σε μασημένη-τροφή, χωρίς να σκέφτεται και έτσι κανείς δεν έπρεπε να σκεφτεί. Μου θυμίζει μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας που διάβασα πριν από πολλά χρόνια στην οποία σε κάποια στιγμή της ανάπτυξής τους τα παιδιά ελέγχονταν για το γονίδιο της σκέψης. Αν το είχαν, τους το ξερίζωναν, προκειμένου να προστατευθεί η κοινωνία από τις επικίνδυνες σκέψεις.
Ορμώμενος από την εκπαίδευση και την εμπειρία μου, κοιτάζω πέρα από την προπαγάνδα για τις πραγματικές εξηγήσεις. Μπορεί να μην είμαι πάντα σωστός, αλλά οι έρευνές μου δεν είναι καθοδηγούμενες από κάποια ημερήσια διάταξη για λογαριασμό του ενός ή του άλλου συμφέροντος, είτε υλικού είτε ιδεολογικού. Για να συνεχίσω, χρειάζομαι την υποστήριξή σας. Δέχομαι συνεχώς επιθέσεις από trolls και από Reagan–haters [σημ. ΜΒΒ: αντιπάλους του Reagan], και εάν οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών στρώθηκαν στη δουλειά για να με παρουσιάζουν ως στόχο για τους εξημερωμένους-εξαγορασμένους-από-το-σύστημα-δημοσιογράφους, το να προσπαθώ να ξυπνήσω έναν ανυποψίαστο λαό δεν είναι ένα ευχάριστο έργο.

Δεν είστε μόνος Dr. Roberts! Τουλάχιστον είμαστε δύο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου