Η Δύση παίζει με τη φωτιά - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

27/01/2015

Η Δύση παίζει με τη φωτιά

Ένα ακόμα Δυτικό χτύπημα ήρθε να προστεθεί στην ήδη αρκετά δοκιμαζόμενη Ρωσική οικονομία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την Δευτέρα (26/1/2015) κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, που πλέον βρίσκεται στην κατηγορία ΒΒ+, κάτω δηλαδή από το επίπεδο της επένδυσης.

Δικαιολογώντας την απόφασή του να ρίξει τη Μόσχα στα «σκουπίδια» και χωρίς να αποκλείει την περαιτέρω υποβάθμιση του Ρωσικού αξιόχρεου, ο S&P έκανε λόγο για την επιδείνωση της νομισματικής ευελιξίας της χώρας, καθώς και την κατάρρευση των προοπτικών ανάπτυξής της.

Στα μέσα Ιανουαρίου ο υπουργός Οικονομίας Alexei Ulyukayev είχε χαρακτηρίσει «αρκετά ισχυρή» την πιθανότητα υποβάθμισης της Ρωσίας από τους οίκους αξιολόγησης. Ο S&P είχε προειδοποιήσει τη χώρα από τον Δεκέμβριο, μετά την ιστορική πτώση που σημείωσε το ρούβλι που βύθισε τη χώρα στη χειρότερη νομισματική κρίση των τελευταίων 15 ετών.

Η ένταξη της Ρωσίας στην κατηγορία των «κερδοσκοπικών» τοποθετήσεων μπορεί να σβήσει αυτομάτως το Ρωσικό χρέος από το χαρτοφυλάκιο ορισμένων επενδυτών και ταυτόχρονα να επιταχύνει τη φυγή κεφαλαίων, αφορμή της οποίας στάθηκε η Ουκρανική κρίση.

Στις 9 Ιανουαρίου 2015 είχε υποβαθμίσει τη Ρωσία και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, διατηρώντας την ωστόσο πάνω από την κατηγορία των «σκουπιδιών».

Η Δύση συνεχίζει την προκλητική στάση της απέναντι στη Ρωσία, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να αντιδρά. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως αν εξακολουθήσει επί μακρό αυτή η πολιτική της Δύσης θα υπάρξει αντίδραση και μάλιστα δυναμική από την πλευρά της Ρωσίας. Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Vladimirovich Putin, είχε δώσει καθαρό στίγμα των προθέσεών του: «Η Ρωσία δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε καμία κούρσα εξοπλισμών. Δεν απειλούμε κανέναν και επιδιώκουμε πάντα να επιλύουμε όλα τα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον, ακριβώς μέσα από αυτήν την πολιτική των διαπραγματεύσεων. Η χώρα μας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που θέτουν άλλες χώρες, χωρίς να παρασυρθεί σε δαπανηρές κούρσες εξοπλισμών».

«Βλέπουμε καθαρά κάποιες χώρες να προωθούν ανοιχτά γεωπολιτικές αξιώσεις, ακόμα και μέχρι σημείου παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Επιπροσθέτως, βλέπουμε να εκσυγχρονίζουν αλλά και να ενισχύουν το οπλοστάσιό τους» είπε ο Πρόεδρος Putin, προσθέτοντας πως ακριβώς κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία είναι αναγκασμένη να εγγυηθεί την προστασία της κυριαρχίας της, της εδαφικής της ακεραιότητας και των εθνικών της συμφερόντων. «Και όταν μιλάω για χώρες που ακολουθούν διαφορετική, επιθετική πολιτική, μια πολιτική άσκησης πιέσεων δια της βίας, όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ... Είμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών εδώ και πολύ καιρό... Και μάλιστα αυτές οι πολιτικές συνοδεύονται με κορώνες περί διεθνούς δικαίου και περί επιθυμίας επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος τονίζοντας: «Μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, χωρίς όμως να παρασυρθούμε σε μια δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών».

Θέλω να πιστεύω πως η Δύση αντελήφθη το μήνυμα του Ρώσου προέδρου, παρά την δεδομένη μικρονοϊκή της στάση στα θέματα εξωτερικής, και όχι μόνο, πολιτικής. Ο χειμώνας εξακολουθεί να είναι βαρύς και να έχει πολύ δρόμο ακόμα.

1 σχόλιο: