Η επιστροφή στη δραχμή, θέλει ... Έλληνα πολιτικό! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/01/2015

Η επιστροφή στη δραχμή, θέλει ... Έλληνα πολιτικό!

Πριν λίγο καιρό είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα υπερατλαντική συζήτηση με τον καρδιακό φίλο και οδηγό μου, τον διακεκριμένο οικονομολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στο Ohio των ΗΠΑ Δρ. Κωνσταντίνο Πολυχρονίου, με θέμα τις επιλογές της Ελλάδας όσο παραμένει στην ευρωζώνη, αλλά κυρίως τις επιλογές που έχει εκτός της Ε.Ε. ή/και της ευρωζώνης.

Επειδή από καιρό με βασανίζει το ζήτημα του πως θα ήταν ένας κόσμος με ισχυρή δραχμή, του ζήτησα και πάλι να μου δώσει την πολύτιμη και βαρύνουσα γνώμη του και εκείνος μου έστειλε άμεσα, παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, μία σύνοψη προϋποθέσεων για ένα ισχυρό νόμισμα, θέτοντας ως παράδειγμα το δολάριο.

Ο αγαπητός μου καθηγητής επιγραμματικά συνοψίζει τις προϋποθέσεις λέγοντας:

Συγκεκριμένα, τα κυριότερα κριτήρια που καθιστούν ένα νόμισμα «σκληρό» και σαν «διεθνές συναλλαγματικό καταφύγιο» είναι:
[*] Διεθνής εμπιστοσύνη (fidelity) στο νόμισμα, προερχόμενη από την εμπιστοσύνη στην οικονομία.
[*] Μέγεθος της οικονομίας.
[*] Υπεροχή σε «παραγωγικότητα» και «ανταγωνιστικότητα», εν σχέσει με άλλες οικονομίες.
[*] Βαθμός διεθνοποίησης της οικονομίας.
[*] Πρωτοποριακή θέση στην Καινοτομία, Τεχνολογία και Τεχνοκρατία.
[*] Δημοσιονομική πειθαρχία (σχέση Χρέους με το ΑΕΠ)1
[*] Σταθερότητα στην ρευστοποιησιμότητα και επιτόκια κυβερνητικών ομολόγων.
[*] Διοικητική συμβολή σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΝΑΤΟ, κλπ.
[*] Κυριαρχούσα εξωτερική πολιτική.
[*] Το νόμισμα δεν γίνεται ποτέ στόχος κερδοσκόπων, καθότι αποτελεί την «άγκυρα» όλων των άλλων νομισμάτων.

Ολόκληρο το κείμενο του καθηγητού Δρ. Πολυχρονίου είναι στην διάθεσή σας, εδώ.

Πιστεύω ακράδαντα πως μία αμιγώς Ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητη από τα ξένα κέντρα εξουσίας, θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση της δραχμής και κατ' επέκταση της επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας αλλά και της εξασφάλισης της βιωσιμότητάς της. Φυσικά τέτοια κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει από τα κόμματα που μόλις σήμερα (25/1/2015) ζήτησαν/απαίτησαν/εκβίασαν την ψήφο μας.

Αυτό που λείπει δεν είναι ούτε η τεχνογνωσία, ούτε ο οικονομικός σχεδιασμός. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική θέληση και βούληση για την υλοποίηση ενός πραγματικά Ελληνικού προγράμματος ανάπτυξης.

1 σχόλιο:

  1. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία!
    Ένα μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού, χρόνια τώρα βολεμένο στα δανεικά, αλλά αλυσοδεμένο παντοιοτρόπως τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να απωλέση έστω και προσωρινά τις δανεικές ανέσεις του (βέβαια, σήμερα για ποιές ανέσεις να μιλάμε...).Ο πνευματικός φόβος είναι πολύ ισχυρός. Η παρουσία ενός ηγέτη ο οποίος θα εμπνεύση τον λαό να ξαναμάθη να αγωνίζεται (δίνοντας ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα) είναι επιτακτική. Ουσιαστικώς ζητείται ένας νέος Ιωάννης Καποδίστριας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή