Οι κομμένες κλωστές μιας μαριονέτας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/11/2014

Οι κομμένες κλωστές μιας μαριονέτας

Ο Έλληνας εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, υπερασπίστηκε σήμερα (10/11) τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου που κατηγορείται πια ανοιχτά ότι μετέτρεψε τη χώρα του σε παράδεισο φοροαποφυγής για τις μεγάλες εταιρείες, τονίζοντας ότι η Επιτροπή στο σύνολό της έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή. Βλέπετε για τα δύσκολα και τις υπεκφυγές στην Ε.Ε. έχουν τους Έλληνες!

Ο 59χρονος Juncker, που ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 και πρωθυπουργός από το 1995 μέχρι το 2013, έχει αποφύγει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αφότου η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε φορολογικές συμφωνίες σε περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντάς τους με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα δώσει απαντήσεις για την υπόθεση αυτή ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Έλληνας εκπρόσωπός του τόνισε: «Ο κ. Juncker θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε στη σύνοδο κορυφής της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή». Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι ο Juncker αναμένεται να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου στο Brisbane της Αυστραλίας, το ερχόμενο Σάββατο (15/11), κατά τη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Juncker έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων και ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες. Οι Βρυξέλλες ερευνούν επίσης παρόμοια προγράμματα φοροαποφυγής στην Ιρλανδία και την Ολλανδία, με την υποψία ότι μπορεί να συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις. Μεγάλες εταιρείες, όπως η PepsiCo, η Amazon, η AIG και η Deutsche Bank AG, πιστεύεται ότι επωφελήθηκαν από αυτές τις συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, ένα φορολογικό παράδεισο και μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο με πληθυσμό μόλις 560.000 κατοίκους.

Η υπόθεση αυτή επισκίασε την έναρξη αυτού που ο ίδιος ο Juncker έχει αποκαλέσει «τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη». Η Επιτροπή της οποίας ηγείται έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να αναζωογονήσει τη στάσιμη οικονομία και να καταπολεμήσει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας προωθώντας επενδύσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Pierre Moscovici, ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνειακών Υποθέσεων, δήλωσε ότι αυτό που μετράει είναι η δέσμευση του Juncker σε μια νέα εποχή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας αλλά και στην προώθηση της φορολογικής εναρμόνισης. «Δεν έχω μιλήσει με τον Jean-Claude Juncker συγκεκριμένα για αυτήν την έρευνα, όμως ξέρω ότι έχω λάβει τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσουμε γρήγορα έναν νέο κόσμο δημοσιονομικής διαφάνειας» είπε ο Moscovici σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πολιτικός επεσήμανε ότι ο Juncker του εμπιστεύτηκε τον τομέα των Οικονομικών και της φορολογίας, γνωρίζοντας ότι ο ίδιος έχει αγωνιστεί κατά της παροχής φορολογικών διευκολύνσεων για την προσέλκυση επενδυτών και για τη μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση στην Ε.Ε. «Δεν θα πρέπει να τον κρίνουμε για το παρελθόν του. Το ερώτημα σήμερα είναι το εξής: είναι ο κατάλληλος για πρόεδρος της Επιτροπής. Η απάντηση είναι προφανώς καταφατική», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο Juncker, λόγω της εμπειρίας και των ικανοτήτων του είναι ο καταλληλότερος για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen και ο ηγέτης του κόμματος «Όρθια η Γαλλία» Nicolas Dupont-Aignan έχουν ζητήσει την παραίτηση του Juncker. Αριστεροί και οικολόγοι ευρωβουλευτές έχουν επίσης ζητήσει να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως ακόμη δεν έχει κατατεθεί επισήμως κάποιο αίτημα.

Προσωπική μου εκτίμηση την οποία έχω εκφράσει στο παρελθόν και επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά, είναι πως αυτή η υπόθεση είναι η αρχή του τέλους της προεδρίας του πολιτικού από το Λουξεμβούργο. Από τον τρόπο που τελικά εξελέγη παρά τις αντιρρήσεις πολλών, αλλά κυρίως από το πως συμφώνησε η Γερμανία στην εκλογή του, είχε διαφανεί πως κάτι του επιφύλασσαν για τη συνέχεια. Άλλωστε όπως έχω ξαναπεί, η Ε.Ε. είναι ένα κακό θέατρο από μαριονέτες. Στην περίπτωση του Juncker, τα σκοινιά απλά έσπασαν κι αυτός βρέθηκε...ξεκρέμαστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου