Ο Γερμανικός παράδεισος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

24/06/2014

Ο Γερμανικός παράδεισος

Πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση πως τα σκληρά οικονομικά μέτρα που ισχύουν τα τελευταία στη χώρα μας είναι προσωρινά και αναγκαία έτσι ώστε να φτάσουμε στο υψηλό επίπεδο διαβίωσης που έχουν οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης. Μέγας αστικός μύθος! Για την ακρίβεια πρόκειται για ακόμα έναν αστικό μύθο που στοιχειώνει τη ζωή μας και μας κάνει να ονειρευόμαστε μία πραγματικότητα που δεν υπάρχει! 

Θα μοιραστώ μαζί σας ένα άρθρο του Γερμανικού Spiegel το οποίο γράφτηκε πριν δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2012: Ο αριθμός των Γερμανών συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται σημείωσε άνοδο κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι εμπειρογνώμονες διίστανται σχετικά με το αν το κάνουν επειδή οι συντάξεις τους δεν είναι αρκετές ή για άλλους λόγους, όπως η επιθυμία να παραμείνουν ενεργοί σε υψηλά επίπεδα.

Από το 2000, ο αριθμός των συνταξιούχων με τις λεγόμενες mini-jobs (εργασίες μερικής απασχόλησης που πληρώνουν μέχρι 400 € (500 $) ανά μήνα) έχει αυξηθεί κατά 60%, φτάνοντας στις 761.000. Αυτό πέρυσι περιελάμβανε 120.000 άτομα που ήταν ηλικίας 75 ετών και άνω. Επιπλέον, ο αριθμός των συνταξιούχων που εργάζονται και πληρώνονται περισσότερα από 400 € (τα οποία υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές) έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1999 και φτάνει περίπου στις 154.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς, περίπου οι 80.000, είχαν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά που δεν περιλαμβάνουν τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους, δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung την Τρίτη 28 Αυγούστου 2012, με βάση τα κυβερνητικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν σε απάντηση που δόθηκε στην κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματος της αντιπολίτευσης Αριστερό κόμμα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται και ένας από αυτούς είναι το γεγονός της μείωσης των συντάξεων από την κρατική κοινωνική πρόνοια. Το 2000 η μέση Γερμανική σύνταξη για κάποιον που είχε καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 35 χρόνια, ήταν κατά μέσο όρο 1.021  ανά μήνα. Μέχρι το 2011, εν μέρει ως αποτέλεσμα των σκληρών μεταρρυθμίσεων που πέρασαν κατά την διάρκεια της θητείας του Gerhard Schröder, προκατόχου της καγκελαρίου Angela Merkel, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στα 953 .

Ο Holger Schäfer, ειδικός στα θέματα της αγοράς εργασίας στο Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας που έχει στενούς δεσμούς με τις ομοσπονδίες των εργοδοτών, αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το όριο της συνταξιοδοτήσεως. Ισχυρίστηκε πως έρευνα έδειξε ότι ένα υψηλό ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων χαρακτηρίζεται από υψηλά τυπικά προσόντα. «Αυτό δείχνει ότι η οικονομική ανάγκη δεν είναι το κύριο κίνητρο σε πολλές περιπτώσεις», είπε ο Süddeutsche. Όμως ο Ulrike Mascher, πρόεδρος της μεγαλύτερης Γερμανικής ομάδας κοινωνικής πρόνοιας VdK, διαφωνεί: «Οι περιπτώσεις των ηλικίας άνω των 75 ετών, 120.000 ανθρώπων εργαζομένων στις mini-jobs δεν είναι καθηγητές πανεπιστημίου που θέλουν να πάνε στην εργασία τους. Είναι συνταξιούχοι οι οποίοι παραδίδουν εφημερίδες, τακτοποιούν τα ράφια των super markets, και κάνουν οποιασδήποτε άλλη εργασία ικανή να βελτιώσει τις πενιχρές συντάξεις τους».

Το Γερμανικό Υπουργείο Εργασίας επεσήμανε ότι η μείωση των συντάξεων δεν πρέπει να σημαίνει και μείωση του βιοτικού επιπέδου. Άλλες πηγές εισοδήματος, όπως αποδόσεις των επενδύσεων ή οι εταιρικές συντάξεις, έχουν αποκτήσει σημασία για τους συνταξιούχους κατά τα τελευταία χρόνια, ανέφερε το υπουργείο.

Αυτά συμβαίνουν από διετίας στην Γερμανία! Αφιερώνω το παρόν άρθρο στους θιασώτες μιας πραγματικότητας που δεν υπάρχει, αυτή του Γερμανικού "παραδείσου"! Ενός "παραδείσου" που προσπαθεί απεγνωσμένα η Γερμανία να επιβάλλει στην Ευρώπη μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενός "παραδείσου" που δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια την κόλαση επί της γης! Όποιος τον ονειρεύεται, να τον ζήσει! Οι υπόλοιποι ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας γιατί οι λεγόμενοι "σωτήρες" μας, εξυφαίνουν τον αφανισμό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου