Κάναμε εχθρούς τους φίλους μας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/03/2015

Κάναμε εχθρούς τους φίλους μας

H Ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από τις Βρυξέλλες να καταδικάσουν τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατηγόρησε την Ισπανία και την Πορτογαλία ότι έχουν συνασπιστεί εναντίον της Αθήνας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Συγκεκριμένα, η Ισπανία κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Franciszek Tusk και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker να «καταδικάσουν τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Mariano Rajoy Brey. Οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες προς το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων» στην Ευρώπη, προσέθεσε η ίδια πηγή.

Ο υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Barón Íñigo Méndez de Vigo y Montojo, προέβη σε δημόσιες δηλώσεις, κατά τις οποίες διαβεβαίωσε ότι «η Ισπανία δεν είναι εχθρός κανενός, το αντίθετο, είναι αλληλέγγυα προς τον Ελληνικό λαό. Ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να επιδείξει υπευθυνότητα καθώς εμείς θεωρούμε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα επιλυθούν με δηλώσεις, αλλά με μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε ο ίδιος σε μία δήλωση που μεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση της Ισπανίας.

O επικεφαλής της Ισπανικής κυβέρνησης Mariano Rajoy Brey ζήτησε σήμερα από τον Έλληνα ομόλογό του να επιδείξει «σοβαρότητα» και να μην χρησιμοποιεί την Ισπανία και την Πορτογαλία ως αποδιοπομπαίους τράγους, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού. «Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, καθώς υπόσχεται στους Έλληνες αυτά που γνωρίζει ότι δε μπορεί να τηρήσει» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματός του, καλώντας την Αθήνα να επιδείξει «σοβαρότητα».

«Χθες το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς αποφάσισε ότι το φταίξιμο για τα προβλήματα της Ελλάδας πέφτει στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» είπε ενώπιον στελεχών του κόμματός του στην Ανδαλουσία (νότια). «Το να αναζητά κανείς έναν εχθρό στο εξωτερικό είναι μια "διέξοδος" που έχουμε ήδη παρακολουθήσει πολλές φορές στην ιστορία. Αυτό δε λύνει τα προβλήματα, αυτό δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τα επιδεινώνει. Η μόνη λύση είναι να επιδεικνύεται σοβαρότητα» ανέφερε ο Rajoy.

Τόσο η κυβέρνηση της Ισπανίας όσο και της Πορτογαλίας εξέφρασαν τη δυσφορία τους επίσημα στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Manuel Mamede Passos Coelho «εξέφρασε την αμηχανία του μπροστά στις αβάσιμες κατηγορίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σε μία επιστολή που εστάλη στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς δια της διπλωματικής οδού» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκ των εκπροσώπων τύπου του πρωθυπουργού. «Σε αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσάζοντα και όχι να διχάζει» υπογράμμισε, από την πλευρά της, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε μια δημόσια καταδίκη των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, ακόμα κι αν αυτό δεν σημαίνει ότι τις εγκρίνει» προσέθεσε η ίδια πηγή.

Η στάση της κυβέρνησης είναι παιδικά ανώριμη και το μόνο που επιτυγχάνει είναι η ρήξη με όλα τα κράτη της Ευρώπης. Είναι αξιοθαύμαστο το πως κατάφερε η κυβέρνηση να στρέψει εναντίον της την Ισπανία και την Πορτογαλία, που από την αρχή της οικονομικής κρίσης ήσαν στο πλάι της πατρίδας μας και μας συμπαραστάθηκαν όσο κανείς άλλος στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου