Κριμαία: Το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ να γίνει τμήμα της Ρωσίας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/03/2014

Κριμαία: Το τοπικό κοινοβούλιο ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ να γίνει τμήμα της Ρωσίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας, στο οποίο κυριαρχούν οι Ρωσόφωνοι, ψήφισε σήμερα ομόφωνα να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το κείμενο της απόφασης, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για το αίτημα αυτό του κοινοβουλίου.

Το τοπικό κοινοβούλιο συμφώνησε η Κριμαία «να εισέλθει στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα ενός υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης. Νωρίτερα σήμερα (6/3/2014) το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ζητήσει από τον Βλαντίμιρ Πούτιν να ενώσει την Κριμαία με τη Ρωσία, ενώ είχε ανακοινώσει τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της ένωσης αυτής.

Οι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία και σε μια σαφώς ενισχυμένη αυτονομία, διευκρίνισε ο βουλευτής Γκριγκόρι Ιόφε. Το τοπικό κοινοβούλιο της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας προέβλεπε ως τώρα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στις 30 Μαρτίου, με μόνο ερώτημα την ενίσχυση της αυτονομίας της.

Εξάλλου ένα νομοσχέδιο για την απλούστευση της διαδικασίας με την οποία “τμήματα ξένων κρατών” μπορούν να εντάσσονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδέχεται να υιοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πολιτικός Σεργκέι Μιρόνοφ, ο οποίος είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου. «Για να το πω απλά, αυτό το νομοσχέδιο εισήχθη από εμένα για χάρη της Κριμαίας», δήλωσε ο Μιρόνοφ στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε το θέμα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος του κοινοβουλίου της Κριμαίας να επιτραπεί στην περιοχή αυτή να ενταχθεί στη Ρωσία, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε για να εξετασθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και ιδιαίτερα το αίτημα του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA.

«Παράνομο το δημοψήφισμα της Κριμαίας»
Στο μεταξύ, ο Oυκρανός υπουργός Οικονομικών Πάβλο Σερεμέτα υποστήριξε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που σχεδιάζεται από τους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας, θα ήταν παράνομο. «Η θέση μου είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε στο Κίεβο προς τους δημοσιογράφους ο Σερεμέτα, επαναλαμβάνοντας την θέση της κυβέρνησης μετά την απόφαση των νέων ηγετών της Κριμαίας να επισπεύσουν κατά δύο εβδομάδες το δημοψήφισμα, ορίζοντας ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή του τη 16η Μαρτίου.

Ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου της Κριμαίας δήλωσε πως στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν αν θέλουν να αποτελέσουν τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: Fortune