Τελικά κυβερνούν τα λόμπι των ... gay - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

26/02/2014

Τελικά κυβερνούν τα λόμπι των ... gay

Σταματούν την βοήθεια στην Ουγκάντα λόγω "ομοφοβίας"

(άρθρο του Βασίλη Μακρή (*))

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιοουέρι Μουσέβενι υπέγραψε νόμο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία και επιβάλλει βαριές ποινές σε όσους την ασκούν. Ο Μουσέβενι είπε ότι αναγκάστηκε να λάβει αυτό το μέτρο γιατί έπρεπε να καταπολεμηθεί ο ιός HIV/AIDS. 

Στόχος αυτού του μικρού σημειώματος δεν είναι να τοποθετηθούμε επί της ομοφυλοφιλίας. Για μας η ομοφυλοφιλία -προς άρση κάθε παρεξήγησης- είναι παρέκκλιση από την κατά φύση σεξουαλική επιθυμία αλλά και εμπαθής κατάσταση. Στόχος είναι να δούμε επί τροχάδην την στάση των "προηγμένων" και "πολιτισμένων" κρατών έναντι της Ουγκάντα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζών Κέρυ δήλωσε σχετικά: "Τώρα που ο νόμος επικυρώθηκε, αρχίζουμε μια εσωτερική διαδικασία αναθεώρησης των σχέσεών μας με την κυβέρνηση της Ουγκάντας για να διασφαλίσουμε ότι όλες οι διαστάσεις της δέσμευσής μας, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων βοηθείας, συνάδουν με τις πολιτικές μας και τις αρχές μας εναντίον των διακρίσεων κι αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας". Ο εκπρόσωπος του Λευκού ΟίκουΤζέι Κάρνεϊ απηχώντας τις θέσεις της Αμερικανικής Προεδρίας δήλωσε: "Αντί να σταθεί στην πλευρά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ίσων δικαιωμάτων για τους πολίτες, σήμερα, κατά λυπηρό τρόπο, ο πρόεδρος της Ουγκάντας ανάγκασε τη χώρα να κάνει βήματα προς τα πίσω υπογράφοντας κι επικυρώνοντας έτσι ένα νέο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία. Όπως είπε ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα, αυτό το νομοθέτημα δεν αποτελεί μόνο μία προσβολή και ένα κίνδυνο για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα, δεν αντανακλά τη δέσμευση της χώρας (να προστατεύσει) τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, περιλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνονται στη μάχη για την καταπολέμηση του ιού HIV και του AIDS. Θα συνεχίσουμε να καλούμε την κυβέρνηση της Ουγκάντας να ακυρώσει αυτόν τον αποτροπιαστικό νόμο και να προωθούμε την προάσπιση των οικουμενικών δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ (σ.σ. Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διαφυλικοί) στην Ουγκάντα και σε όλο τον κόσμο".

Στην Ολλανδία η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και Αναπτυξιακής Βοήθειας Λιλιάνε Πλούμεν ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η βοήθεια των 7 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος της χώρας και μάλιστα δήλωσε: "Είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον το δικαστικό σύστημα πρέπει να εφαρμόσει αυτό το είδος νομοθεσίας, εμείς δεν επιθυμούμε να συνεργαστούμε (μαζί του)".

Σε ανάλογες καταδικαστικές δηλώσεις κατά του προέδρου της Ουγκάντα, Μουσέβενι, προέβησαν μια σειρά υπουργοί και παράγοντες του Βελγίου, της Δανίας της Νορβηγίας και άλλων βορειοευρωπαϊκών κυρίως χωρών. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι όλοι κατέληγαν στο ίδιο μοτίβο αποφάσεων: "Αναστέλλουμε την χορήγηση κάθε οικονομικής βοήθειας μέχρι να αρθεί και να καταργηθεί ο νόμος κατά των ομοφυλοφίλων".

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα είπε  σε συνέντευξή του,  ότι οι δωρητές που δεν θέλουν να βοηθήσουν την χώρα του μπορούν να "κρατήσουν τη βοήθειά τους". "Οι ξένοι δεν μπορούν να μας δίνουν εντολές. Αυτή είναι η δική μας χώρα. Συμβουλεύω τους φίλους μας στη Δύση να μην δημιουργήσουν (για αυτό το θέμα) πρόβλημα καθώς «κι εκείνοι έχουν να χάσουν πολλά. Το να επιβάλλουμε κοινωνικές αξίες (...) είναι κοινωνικός ιμπεριαλισμός. Τώρα μας λέτε ότι εμείς πρέπει να ζήσουμε όπως εσείς. Καθόλου". Επίσης ο Μουσέβενι κατηγόρησε ομάδες ομοφυλοφίλων ότι στρατολογούν και αλιεύουν νεαρούς (εραστές) από σχολεία της χώρας.

Επίσης μια σειρά "έγκυρων" και διεθνούς απήχησης εφημερίδων, με λυσσώδη μανία σχεδόν κατήγγειλαν την Ουγκάντα και ενορχήστρωναν τις "αφ υψηλού" υποδείξεις προς τους τους "καθυστερημένης" νοοτροπίας ηγέτες της Ουγκάντα. "Γκάρντιαν", "Μοντ" κλπ είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Αυτά σε επίπεδο γεγονότων, δηλώσεων, αποφάσεων και λήψεως μέτρων.

Εδώ αντανακλάται ξεκάθαρα η υποκρισία της Ευρώπης  και των ΗΠΑ. Λένε ουσιαστικά: "σας δίνουμε βοήθεια, σας εκσυγχρονίζουμε, σας φτιάχνουμε σύγχρονες υποδομές, αλλά θα τα σταματήσουμε όλα αυτά, εάν δεν γίνετε όπως εμείς, εάν δεν ζείτε όπως εμείς, εάν δεν εμφορείστε από τις ίδιες τις δικές μας κοινωνικές αξίες". Αυτό είναι το νόημα, το ρεζουμέ και η ουσία όλου αυτού του υποκριτικού θορύβου κατά της Ουγκάντα.

Αλήθεια! Θα μπορούσε να θέσει κάποιος σε όλους αυτούς που κόπτονται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ουγκάντα, το ακόλουθο "αφελές" ερώτημα: "Στην Σαουδική Αραβία άραγε που και εκεί ισχύουν ακόμη πιο αυστηροί νόμοι κατά των ομοφυλοφίλων, γιατί δεν κάνετε υποδείξεις και δεν τους επισείετε απειλητικά τον δάκτυλο σαν αγανακτισμένοι προασπιστές των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων;" Φυσικά και δεν περιμένουμε την παραμικρή απάντηση. Απλούστατα εκεί στην Αραβική χερσόνησο τηρούν σιγήν ιχθύος επειδή τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ξεχνούν και λυσσώδη προσκόλλησή τους στα διακαιώματα των ομοφυλοφίλων. Για τον κοινωνικό ιμπεριαλισμό που εμπραγμάτως επιβάλλουν παγκοσμίως, δεν λένε τίποτα. Απλά προβαίνουν μόνο σε πράξεις που τον παγιώνουν.
Β.Π.Μ.
                             
(*) Ο Βασίλης Μακρής, εκτός από πολύ καλός φίλος, είναι μεταλλειολόγος, απόφοιτος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Γαλλία στον τομέα της Εργονομίας. Συνειδητά ενεργός πολίτης, με έντονη πολιτική δραστηριότητα που ξεκινάει από το 1973 στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, της πολιτικής Παρατάξεως "ΚΟΙΝΩΝΙΑ"::Συνεχιστές του Καποδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου