Κανείς δεν θέλει το ευρώ! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

22/10/2015

Κανείς δεν θέλει το ευρώ!

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός το ότι καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συμφέρον να παραμένει στο μόρφωμα της Ε.Ε. και των παραγώγων της, ένα εκ των οποίων είναι και η ευρωζώνη. Το περιοδικό MarketWatch δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο που διαπραγματεύεται το τι θα συμβεί στην ευρωζώνη εάν στις εθνικές εκλογές της Πολωνίας την Κυριακή (25/10/2015) επικρατήσει, όπως αναμένεται, το κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» της Beata Maria Szydło που βλέπει με πολύ σκεπτικισμό την ένταξη της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Το παραθέτω αυτούσιο σε μετάφρασή μου με την υπενθύμιση πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι του περιοδικού.

«GRexit. SPexit. QuItaly. Για περισσότερα από πέντε χρόνια που πέφτει από την μια κρίση στην άλλη, η ευρωζώνη έχει αναπτύξει το δικό της παράξενο λεξιλόγιο που αποτελείται από όρους που προσπαθούν να περιγράψουν τις διάφορες χώρες που θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το ευρώ. Εν τούτοις, όμως, μπορεί να υπάρξει μια πολύ πιο σημαντική απώλεια για την ευρωζώνη από ότι είναι η Ελλάδα και, ίσως, ακόμη και η Ιταλία ή η Ισπανία. Μάλιστα αυτή η απώλεια μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από τις άλλες: η Πολωνία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι πιθανό να εκλέξει τους έντονα ευρωσκεπτικιστές του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» για την κυβέρνηση, αντικαθιστώντας την πολύ πιο μετριοπαθή στάση της «Πλατφόρμας των Πολιτών». Ακριβώς όπως και κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., με εξαίρεση την Βρετανία και την Δανία, η Πολωνία έχει δεσμευτεί πως θα ενταχθεί τελικά στο ενιαίο νόμισμα. Σύμφωνα με τη νέα κυβέρνηση, αυτό είναι περίπου τόσο πιθανό όσο η Apple να αποφασίσει το iPhone 7 να τρέχει σε Android. Στην πραγματικότητα, θα είναι εκτός κάθε συζήτησης.

Αυτό είναι που έχει σημασία. Το νόμισμα δεν διαφέρει από μια εταιρεία. Η επιρροή του σημαίνει είτε επέκταση ή υποχώρηση. Το να χάσει την Ελλάδα δεν είναι σημαντικό γιατί, εντέλει, ήταν πάντα αρκετά περιθωριακή στην ευρωζώνη. Όμως, η απώλεια της Πολωνίας θα κοστίσει πολύ περισσότερο. Αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να πείσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν στην ομάδα, τότε είναι δύσκολο να δει κανείς ότι έχει μέλλον με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν μεγάλο πρόσφατο ιστορικό, οι εκλογές στην Πολωνία στις 25 Οκτωβρίου είναι πιθανό να αναδείξουν ως κυβέρνηση το κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης». Οι τελευταίες έρευνες το δίνουν περίπου στο 36% έναντι του 24% που έχει το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα της «Πλατφόρμας των Πολιτών», με τα υπόλοιπα κόμματα να μοιράζονται το υπόλοιπο.

Το κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» ήδη αναστατώσει το πολιτικό κατεστημένο μέσα στο 2015 όταν [σημ. ΜΒΒ: 6 Αυγούστου 2015] ο υποψήφιος του, Andrzej Sebastian Duda, κέρδισε την προεδρία. Τώρα φαίνεται ότι θα κερδίσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου καθώς επίσης και της κυβέρνησης. Η πλατφόρμα τους; Είναι ένα τυχάρπαστο κόμμα ανταρτών. Είναι κοινωνικά συντηρητικοί, βλέπουν με καχυποψία την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι εχθρικοί προς τους μετανάστες. [σημ. ΜΒΒ: εδώ το περιοδικό δείχνει ξεκάθαρα το ότι είναι προπαγανδιστικό όργανο της Δύσης, κατηγορώντας άδικα ένα αμιγώς Πολωνικό κόμμα που αντιτίθεται στην επικράτηση της οικουμενιστικής παγκόσμιας διακυβέρνησης]. Για τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, η μεγαλύτερη σημασία της νίκης τους θα είναι το ότι η Πολωνία θα γυρίσει την πλάτη της στο ευρώ.

Όταν το ενιαίο νόμισμα δημιουργήθηκε με τη συνθήκη του Maastricht, κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε να υπογράψει, με μόνες εξαιρέσεις της Βρετανίας και της Δανίας, που διαπραγματεύτηκαν και εξαιρέθηκαν από την συνθήκη. Κατά την ένταξή τους στην Ε.Ε., οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τεχνικά ενώθηκαν επίσης και με το ενιαίο νόμισμα. Ήταν απλά θέμα χρόνου. Μερικές από τις μικρότερες χώρες το έχουν ήδη πράξει. Η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Λετονία και η Λιθουανία εισήχθησαν στην Ε.Ε. και στο ενιαίο νόμισμα από την αρχή [σημ. ΜΒΒ: Το προβοκατόρικο περιοδικό συνεχίζει την προπαγάνδα παραλείποντας να αναφέρει πως η πτώση του Ανατολικού bloc συνοδεύτηκε με την ανάληψη της εξουσίας από δυτικόφρονες πολιτικούς που παρέδωσαν τις χώρες τους στην Δύση]. Μεταξύ τους, ωστόσο, οι εν λόγω χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό μόλις 12 εκατομμυρίων. Καμία δεν πρόκειται να κάνει μια μεγάλη διαφορά και σε τίποτα.

Οι κυριότερες χώρες είναι ένα άλλο θέμα. Με συνολικό πληθυσμό 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία είναι παρόμοιου μεγέθους, αθροιστικά και οι τρεις, με την Βρετανία ή την Γαλλία. Είτε τελικά ενταχθούν ή όχι, μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου