Επιβολή των Βρυξελλών οι πρόωρες εκλογές - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

23/08/2015

Επιβολή των Βρυξελλών οι πρόωρες εκλογές

«Στις Βρυξέλλες, οι πρόωρες εκλογές στην Αθήνα αντιμετωπίζονται ως μια "ευκαιρία"», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Le Monde, στο οποίο παρατίθενται πλήθος από δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. που επιβεβαιώνουν το γεγονός πως οι εκλογές είναι θέληση των δανειστών και όχι επιλογή προς το συμφέρον της χώρας. Συγκεκριμένα η Cécile Ducourtieux αναφέρει στον Le Monde:

Κανένας φόβος. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και η οργάνωση των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των δανειστών. Στην πραγματικότητα, αυτή η νέα πολιτική αναταραχή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, έως και επιθυμητή, από τους εκπροσώπους των πιστωτών της Αθήνας.

Την Πέμπτη το βράδυ, η Annika Breidthardt, μια από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγραψε στον Twitter: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψιν της την ανακοίνωση (των εκλογών) στην Ελλάδα, τα κλειδιά επιτυχίας βρίσκονται στην ευρεία υποστήριξη του ΜOU [Memorandum of Understanding, η λίστα με τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα λάβει οικονομική στήριξη] και στον σεβασμό στα ήδη συμφωνηθέντα». Το ίδιο σαφές είναι και το tweet του Martin Selmayr διευθυντή του γραφείου του προέδρου Juncker: «Οι γρήγορες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να είναι ένα μέσο διεύρυνσης της υποστήριξης στο πρόγραμμα σταθερότητας του EMS [τρίτο πρόγραμμα διάσωσης] που μόλις υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Ο πρόεδρος του eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι: «Ελπίζω ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια ακόμα μεγαλύτερη στήριξη [του σχεδίου διάσωσης] από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν σχετικά γρήγορα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει, όπως προβλέπεται, σημαντικές αποφάσεις τον Οκτώβριο». Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση στην δημόσια Αυστριακή τηλεόραση ORF του Thomas Wieser που θεωρείται ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά στις Βρυξέλλες, επικεφαλής του euro-working group : «Ήταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα και για πολλά άτομα ήταν ένα επιθυμητό βήμα, για να εξασφαλισθεί μια πιο ξεκάθαρη δομή της Ελληνικής κυβέρνησης. Εάν αυτό δεν είχε συμβεί, η κατάσταση θα ήταν πιο παρακινδυνευμένη».

«Αυτή η παραίτηση, θεωρείται ως μια ευκαιρία από τους πιστωτές της Αθήνας, οι οποίοι ελπίζουν ότι ο Τσίπρας θα επανεκλεγεί, ότι θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ώστε να επιτευχθεί μια πιο συνεκτική κυβέρνηση με ενισχυμένη υποστήριξη προς το σχέδιο διάσωσης και την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» δηλώνει διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

«Αυτές οι πρόωρες εκλογές ήταν επιθυμητές από ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγο-πολύ ανοιχτά, εδώ και μήνες. Τις έβλεπαν ως ένα μέσο «κάθαρσης» του κυβερνητικού συνασπισμού από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Αυτά που όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έδιναν την εντύπωση ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έπαιζαν μάλλον την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά την παραμονή της».

Έχει κανείς ακόμα αμφιβολία πως οι δανειστές ελέγχουν πλήρως το πολιτικό σύστημα της χώρας και επιβάλλουν την κυβέρνηση που αυτοί επιθυμούν; Οι Έλληνες πολίτες τι θέση θα πάρουμε σε αυτήν την νέα μορφή δικτατορίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου