
Σύμφωνα με τον Moore, «οι παλιές αποικιακές δυνάμεις μισούν τα ακραία απελευθερωτικά κινήματα. Η ευρωζώνη λειτουργεί αποικιακά, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα ενοχλητικό κράτος και τη Γερμανία να έχει συγκεντρώσει όλη την εξουσία. [...] Αν και η Ελλάδα, ως μια αδύναμη χώρα, θα έπρεπε να προστατεύεται από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης από οποιαδήποτε κρίση, στην πραγματικότητα συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το σύστημα την υποκίνησε να δανείζεται και να ξοδεύει χρήματα με αμείωτο ρυθμό μέχρι που αποφάσισε να την τιμωρήσει».
«Αν, λοιπόν, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τότε το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και οι Βρυξέλλες θα την άφηναν να βγει από τη ζώνη του ευρώ, να αποκτήσει πάλι τη δραχμή και να γίνει πιο ανταγωνιστική. Το γεγονός όμως πως δεν είναι η μόνη με οικονομικό πρόβλημα, αφού στην ίδια μοίρα βρίσκονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, και η Γαλλία, κάνει τους Ευρωπαίους να ξανασκέφτονται τη διάσωσή της, αν και δεν είναι κάτι που το επιθυμούν ολόψυχα», σχολιάζει ο Charles Moore.

«Το πιο λυπηρό σε όλα αυτά όμως είναι η δεινή θέση της Ελλάδας. Το ευρώ έχει κάνει τη Γερμανία με διαφορά την πιο ισχυρή χώρα στην Ε.Ε., αφού πρόκειται για ένα σχετικά φθηνό νόμισμα. Αλλά το ευρώ απειλεί τώρα να υπονομεύσει την οικονομική ευρωστία της. Οι προσπάθειες του Mario Draghi να δημιουργήσει μια πραγματική νομισματική ένωση έχει τρομοκρατήσει τη Γερμανία ενώ την ίδια ώρα οι νότιες χώρες προσπαθούν να πάρουν τα χρήματά τους από τον καταπιεστικό Βορρά. Έτσι μια διαμάχη στους κόλπους της Ε.Ε. είναι αναπόφευκτη κάτι που κάνει το όραμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης άπιαστο και την διάλυση της Ε.Ε. το πιο πιθανό σενάριο» καταλήγει ο Moore.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου