Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμέτωπη με την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα και να επιλέξει ανάμεσα σε μια σύγκρουση και σε παραχωρήσεις που θα είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές από ορισμένες χώρες, ιδίως τη Γερμανία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ. Οι εταίροι της χώρας στην Ε.Ε. δεν προβλέπουν παρά μια ελάφρυνση, υπό τον όρο μάλιστα ότι θα συνεχιστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Τα πρώτα μηνύματα θα σταλούν αργότερα, σήμερα Δευτέρα (26/1/2015), στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, στο οποίο ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι το μέλλον του προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας. Θα προηγηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Franciszek Tusk, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και του eurogrup Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εξέπληξε για το μέγεθός της, αλλά δεν έπιασε εξαπίνης τους εταίρους της Ελλάδας στην Ε.Ε. «Δεν πρόκειται να αποφύγουμε μια επαναδιαπραγμάτευση, το ζήτημα είναι τι θα αφορά: σε αμφότερα προθεσμίες και ποσά» δήλωσε αργά χθες, Κυριακή (25/1/2015), στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες. «Το πιο δύσκολο» μέρος της διαπραγμάτευσης, θα αφορά «τα ποσά».συμπληρώνει. Η θέση της Γερμανίας θα είναι αποφασιστική. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύει τη σημερινή πολιτική, η οποία βασίζεται στις αρχές της Γερμανίας», τόνισε χθες ο Julian Rappold του Γερμανικού ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής. «Η οδός που σύμφωνα με την Merkel δεν έχει εναλλακτική τίθεται υπό αμφισβήτηση» πρόσθεσε ο ίδιος. Οι εταίροι της Ελλάδας είναι έτοιμοι να δώσουν χρόνο στη νέα Ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να διαπραγματευθεί όσον αφορά το πρόγραμμα στήριξης με ηρεμία, είχε διαβεβαιώσει την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Michel Sapin. Μια εξάμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο είχε ήδη παραταθεί τον Δεκέμβριο ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, αναμένεται να είναι μια πρώτη αντίδραση, σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές. Όμως ο χρόνος πιέζει. Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αναλυθεί κυρίως το ερώτημα «ως πότε η Ελλάδα μπορεί να αντέξει από την άποψη της επάρκειας των μετρητών. Θα είναι σε θέση η Ελλάδα στα τέλη του Μαρτίου να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους της;» είχε σημειώσει ο Sapin.
«Πρέπει να δούμε τις προτάσεις που θα κάνει ο Τσίπρας» σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Sandro Gozi. Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος πάντως προέβλεψε ότι θα υπάρξουν στιγμές μεγάλης έντασης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες. Μεταξύ της Angela Dorothea (Kasner) Merkel και μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «θα παιχθεί μια συναρπαστική παρτίδα πόκερ», εκτίμησε από τη δική του πλευρά ο Julian Rappold. «Αυτή τη στιγμή, για τη Γερμανική κυβέρνηση δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση μια διαγραφή χρέους της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να υπάρξει κάποια παραχώρηση από μέρους του Βερολίνου», εξήγησε. Η κυβέρνηση της Γερμανίας «δεν θα ήθελε να είναι αυτή που θα σπρώξει την Ελλάδα στην άβυσσο». Ο οικονομολόγος Jacques Sapir σημείωσε από τη δική του πλευρά μιλώντας στη Γαλλική εφημερίδα Libération ότι «πρέπει να ελαφρυνθεί το χρέος» της Ελλάδας, «για παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ορισμένων εκ των δανείων» αυτών. Ο οικονομολόγος Paul De Grauwe προειδοποίησε, εξάλλου, ότι μια άρνηση της ευρωζώνης να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους θα ήταν σφάλμα, καθώς «θα καταδικάσει την Ελλάδα να περάσει πολλά δύσκολα χρόνια και θα ενθαρρύνει τα εξτρεμιστικά πολιτικά κινήματα», κάτι που «θα κλονίσει την ευρωζώνη στο σύνολό της».
Από την άλλη μεριά αυτός που σίγουρα είναι ευχαριστημένος για την εκλογή της νέας κυβέρνησης είναι ο Λευκός Οίκος που ανακοίνωσε ότι ελπίζει σε «στενή» συνεργασία με την νέα Ελληνική κυβέρνηση. «Συγχαίρουμε την Ελλάδα για την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών», δήλωσε ο Mark Stroh, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του Barack Hussein Obama, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία. «Ελπίζουμε ότι θα συνεργασθούμε στενά με την επόμενη κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Το πρώτο δείγμα γραφής έδωσε ο νέος πρωθυπουργός που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο (δηλαδή δεν ορκίστηκε). Νωρίτερα είχε επισκεφτεί τον αρχιεπίσκοπο σε μια επίσκεψη που κατά τη γνώμη μου οριοθέτησε το ρόλο της Εκκλησίας στο νέο κράτος που σχεδιάζει το ασκέρι της κυβέρνησης. Από ότι φαίνεται την προορίζει για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και μόνο: «Οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και πιο ουσιαστικές απ’ ότι ήταν πριν. Έχουμε ανάγκη από τη δύναμη αυτή και ιδίως στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου ο ρόλος της Εκκλησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά, μέσα από το καλό κλίμα που υπάρχει» ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που έδωσε σαφώς το στίγμα του.
Δεν ξέρω πως να αντιδράσω απέναντι στον νέο πρωθυπουργό, στα μέλη της ιεραρχίας και του κλήρου που "βοήθησαν" και βοήθησαν στην εκλογή του καθώς επίσης και στους εκκλησιαστικούς κύκλους και στους εκκλησιαζόμενους που παντοιοτρόπως, έμμεσα ή/και άμεσα, καταδίκασαν την Ελλάδα σε αυτή τη "νέα εποχή" όπου η Εκκλησία θα είναι ... απούσα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου