Αυτόν σκότωσε η Ελλάδα! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/10/2014

Αυτόν σκότωσε η Ελλάδα!

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα "Το Βήμα" στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσίευσε ένα κείμενο σχετικά με την άγνωστη σε πολλούς δράση του Ιωάννη Α. Καποδίστρια στην Ελβετία και το ρόλο του στην ουδετερότητα της χώρας αλλά και την ενσωμάτωση των καντονιών της Γενεύης και του Βο (Λωζάννη) σε αυτήν. Το ζήτημα συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ίσως και λόγω της τρομερής αντίθεσης που εκφράζεται από το γεγονός του ότι ενώ οι Ελβετοί τιμούν τον Καποδίστρια για την προσφορά του στη χώρα τους, στην Ελλάδα, την πατρίδα του, δολοφονήθηκε, τη στιγμή που είχε ξεκινήσει την δημιουργία του κράτους από το μηδέν! Στα πλαίσια της συζήτησης που προκάλεσε το εν λόγω κείμενο, ο πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα κ. Lorenzo Amberg απέστειλε στο "Βήμα" ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενό του σχετικά με το ίδιο ζήτημα, το οποίο βασίζεται σε ομιλία του στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, προς τιμή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.



Το παραπάνω κείμενο αφορά σε κάποιες πτυχές της ζωής του Ιωάννη Α. Καποδίστρια και ειδικά στο ρόλο που διαδραμάτισε στη θεσμική αναδιοργάνωση της Ελβετίας, καθώς και στην ενδυνάμωση του καθεστώτος της μόνιμης ουδετερότητας. Ο Ελβετός πρέσβης στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει: «Δεν το γράφω ως ιστορικός, αφού δεν έχω αυτή την ιδιότητα, αλλά ως ευγνώμων πολίτης, όπως επίσης και ως διπλωματικός εκπρόσωπος της σύγχρονης Ελβετίας, η οποία, χωρίς εκείνον, αναμφίβολα, δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».

Ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Οι επισημάνσεις δεν είναι του Ελβετού πρέσβη, αλλά δικές μου.

3 σχόλια:

  1. Ὑπεραιωνόβιο κόμπλεξ συνενοχῆς.
    Ἡ ἀποφυγὴ τῆς συμμετοχὴς σὲ ἐκδηλώσεις ποὺ τιμοῦν τὸν Ἰωάννη Καποδίστρια δὲν εἶναι καθόλου τυχαῖο γεγονός. Συνιστᾶ πλήρη ἀποσιώπηση τοῦ ἱστορικοῦ ρόλου πού διεδραμάτισε ὁ γνήσιος εὐπατρίδης τῆς πολιτικῆς, μὰ συνακόλουθα εἶναι καὶ ὁμολογία ἐνοχῆς τῶν κρατούντων. Πολιτικῶς (τέτοιες στάσεις) ταυτίζονται πλήρως μὲ τὶς ἐπιλογές τῆς ἐθνικῆς ὑποτέλειας καὶ τὴν ἐκμαυλιστική πολιτική ποὺ στὸ βάθος φανερώνουν πνευματική παραλυσία. Ὁ Καποδίστριας θυσιάσθηκε γιὰ τὸν λαό του και τὴν Πατρίδα του. Οἱ κρατοῦντες (σήμερα) θυσιάζουν τὸν λαό καὶ ρουφοῦν ἀχρείως κάθε ζωντανή ἰκμάδα τῆς χώρας. Εἶναι παράσιτα. Καλό εἶναι λοιπόν νὰ τοὺς ὑπενθυμίζουν τὸν Ἰωάννη Καποδίστρια γιὰ νὰ τοὺς καυτηριάζει καὶ νὰ τοὺς ἐλέγχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτικό κείμενο! Ειδικά αυτό που είπε ο Κ. Για την δυσκινητικότητα της δημοκρατίας πιο επικαιρο από ποτέ. Μου κάνει εντύπωση πως δέθηκε με αυτούς τους ανθρώπους και πόσο περισσότερο θα πρέπει να αγάπησε την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι να ξαναπεράσει ένας τόσο μεγάλος κυβερνήτης στην ευλογημένη μας πατρίδα,
    Θα πρέπει φυσικά να καταλάβουμε πρώτα και εμείς 200 χρόνια τώρα σε ποιών
    Τα χέρια αφήσαμε την διακυβέρνηση αυτού του τόπου! Ο Θεός να μας φωτίσει, πάντως είναι θαυμασμού άξιο το πώς τα τελευταία 6 χρόνια παρουσίας της πολιτικής παρατάξεως ΚΟΙΝΩΝΙΑ έχουν δει το φως της δημοσιότητας,τόσα άξια για τον μεγάλο αυτό κυβερνήτη,ιστορικά ντοκουμέντα και γεγονότα που, πραγματικά αισθάνομαι και εγώ ευγνωμοσύνη απέναντι σε όλους όσους έχουν διατελέσει σε όλη αυτή την προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή