Έκθεση PRIO Cyprus Centre - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/06/2014

Έκθεση PRIO Cyprus Centre

Ο Μάιος έκλεισε με μια ακόμα περίεργη έκθεση, αυτή της PRIO Cyprus Centre που αναφέρεται στο οικονομικό όφελος που θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με όσα συμφώνησαν ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Derviş Eroğlu στην κοινή τους διακήρυξη. 
Την μελέτη προσυπογράφουν οι Fiona Mullen, Αλέξανδρος Αποστολίδης και Mustafa Besim και στην υπόθεσή τους, οι τρεις οικονομολόγοι θέτουν ως έτος εφαρμογής της λύσης το 2016 και αναλύουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της κυπριακής οικονομίας συνολικά και κατά τομέα για τα επόμενα 20 χρόνια. 
 Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του Α.Ε.Π. σ' αυτά τα 20 χρόνια θα είναι 2,8%, ενώ αναφέρεται πως και οι δύο κοινότητες(!!!) αυτή την περίοδο δεν πετυχαίνουν ανάπτυξη της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών (TFP) -ενός δείκτη των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες: «Η χαμηλή ανάπτυξη της TFP προειδοποιεί για ένα συνεχιζόμενο μέλλον ασθενούς συνολικής οικονομικής ανάπτυξης και ψηλής ανεργίας. Επομένως, και οι δύο πλευρές του νησιού θα ευνοούντο από ένα "μέρισμα ειρήνης" το οποίο θα προέλθει από δύο πηγές: τα επαναλαμβανόμενα οφέλη του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς των 74 εκατομμυρίων ανθρώπων στους Ελληνοκύπριους και της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων στους Τουρκοκύπριους, και των συγκεκριμένων επενδύσεων που θα χρειαστούν για την εφαρμογή της λύσης».

Ο Μάιος, όπως προείπα, σίγουρα στοίχισε πολλά στον Ελληνισμό. Από τη μία η αδυναμία των πολιτών να καταλάβουν σε Ελλάδα και Κύπρο τη σοβαρότητα της κατάστασης όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εμπλοκή της στην καθημερινότητά μας και από την άλλη μεριά η αγωνιώδης προσπάθεια των ιθυνόντων να προωθήσουν μια λύση στο Κυπριακό (και όχι μόνο) τώρα που ο λαός στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι εξουθενωμένος από την μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση! Άλλωστε αυτή δεν ήταν και η συμβουλή-προτροπή του Αμερικανού υπουργού των εξωτερικών προς τον δικό μας υπουργό και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης; Φυσικά και οι δικοί μας ενέδωσαν και γι' αυτό προωθούν πάση θυσία σχέδια ανομίας και προδοσίας! Μιλάμε μόνοι μας για δύο κοινότητες; ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ! Στην Κύπρο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία και η κοινότητα των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα που παρανόμως έχει δική της κυβέρνηση! Δεν θα επιβάλλετε με το ζόρι την αποδοχή δύο κοινοτήτων και άρα την επί ίσοις όροις συνομιλία! Σαφώς και η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις, αλλά επ' αυτού θα επανέλθω με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες! Το σίγουρο είναι πως πρέπει να έχουμε το νου μας για να αποτρέψουμε γεγονότα παρόμοια με αυτά της Ουκρανίας, στην Κύπρο μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου