Η αβάσταχτη ελαφρότητα των σχολίων - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/08/2017

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των σχολίων

Η συνήθεια πολλών αναγνωστών των ηλεκτρονικών ειδησιογραφικών μέσων να σχολιάζουν τις ειδήσεις που διαβάζουν, προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο επίπεδο μιας μεγάλης μερίδος, αν όχι της συντριπτικής πλειοψηφίας, των σημερινών νεοελλήνων.

Διάβασα με πολλή προσοχή τις απόψεις των αναγνωστών της ηλεκτρονικής έκδοσης μιας ημερήσιας εφημερίδος, που αφορούσαν στην είδηση της απαράδεκτης στάσης της πλοιοκτήτριας εταιρίας "Kefalonian Lines" απέναντι σε μερίδα πυροσβεστών, στους οποίους αρνήθηκαν την επιβίβαση επειδή δεν υπήρχε... σύμβαση με την πυροσβεστική!

Η στάση της εταιρείας είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, απαράδεκτη. Κρίνοντας μόνο από την τοποθέτησή της στο γεγονός, καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ακόμα μία κλασική περίπτωση αισχροκέρδειας. Η εταιρεία δεν αρνείται πως θα καθυστερούσε ο απόπλους του "Νήσος Κεφαλλονιά" προκειμένου να παραλάβει κάποια δείγματα λαδιών της πυροσβεστικής, ωστόσο δεν επέτρεψε να ταξιδέψουν οι πυροσβέστες, που λίγη ώρα πριν έδιναν μάχη με τις φλόγες στα Σιμωτάτα.

Δεν νομίζω πως πρέπει να επιχειρηματολογήσει κανείς σχετικά με το ότι η δωρεάν μεταφορά των εν υπηρεσία πυροσβεστών είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που έμπρακτα αποδεικνύουν το τι σημαίνει αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Μη βιαστεί να πει κανείς πως πρόκειται για επαγγελματίες, γιατί θα πρέπει πρώτα να αναλογιστεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των πυροσβεστών είναι εθελοντές, ενώ όσοι αμείβονται λαμβάνουν μισθούς ανάξιους λόγου, ιδιαιτέρων αν συγκριθούν με την επικινδυνότητα του λειτουργήματός τους.

Ωστόσο, το απογοητευτικό δεν είναι μόνο αυτό καθαυτό το γεγονός, αλλά η στάση της πλειοψηφίας των αναγνωστών της είδησης. Οι νεοέλληνες έκριναν σκόπιμο να λάβουν θέση επί του ζητήματος είτε με αίσχιστο και απαράδεκτο για την περίσταση (μαύρο) "χιούμορ", είτε υπερασπιζόμενοι την εταιρεία, ή βρίσκοντας (ακόμα) μια αφορμή για να αλληλοβριστούν με τους υπόλοιπους "σχολιαστές".

Μια σημαντική μερίδα ανόητων -είναι αδύνατον νοήμων άνθρωπος να ισχυριστεί κάτι τέτοιο- υποστήριζε πως η ναυτιλιακή δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και γι' αυτό καλά έκανε και επέδειξε αυτή την αισχρή στάση απέναντι στους πυροσβέστες! Είμαι βέβαιος πως πολλοί από τους "υπερασπιστές" της εταιρείας κατά καιρούς έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από τα ναυτιλιακά μονοπώλια και τότε σίγουρα οι απόψεις τους ήσαν διαφορετικές!

Ο καθένας θεωρεί σκόπιμο να εκφράσει αβασάνιστα και άσκεφτα την άποψή του επί παντός επιστητού, χωρίς να γνωρίζει, χωρίς να τον απασχολεί πραγματικά και, κυρίως, χωρίς να καλοκαταλαβαίνει τι λέει. Αυτό, όμως, είναι σημάδι ενός σοβαρά πάσχοντος λαού, που βρίσκεται σε φρενήρη κατηφορική πορεία παρακμής.

Δεν γνωρίζω τι θα μπορούσε να συμβεί έτσι ώστε να αφυπνιστεί ή έστω να προβληματιστεί ο σημερινός Έλληνας. Η Ιστορία, δυστυχώς, είναι γεμάτη από δυσάρεστα και εθνικά επιζήμια γεγονότα, που έστω και για μικρό διάστημα αποτέλεσαν αφορμή για προβληματισμό. Τελικά, αυτό θέλουμε και αυτό επιζητούμε; Να δεχθούμε ακόμα ένα εθνικό πλήγμα για να εκτιμήσουμε (αν εκτιμήσουμε και τότε) ό,τι έχουμε;

1 σχόλιο: