Γιατί δεν απαντάει καθαρά η ΝΔ; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

28/09/2016

Γιατί δεν απαντάει καθαρά η ΝΔ;

Αν μη τι άλλο, ο πρωθυπουργός είχε το πολιτικό σθένος να δηλώσει πως «το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα». Μπορεί να μην συμφωνούμε καθόλου με την τοποθέτησή του, μπορεί (και θα) να του κοστίσει πολιτικά, ωστόσο είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Η δίγλωσση αναφορά του αρχηγού της ΝΔ δεν κατέγραψε σαφή θέση επί του ζητήματος. Οι "συντηρητικοί" θέλοντας να "τα έχουν καλά με όλους" προτίμησαν να παρουσιάσουν ένα σχέδιο "ουδέτερο", "άχρωμο" και "άοσμο", με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή άγρα ψήφων. Μίλησαν για τις αναχρονιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ -που φυσικά δεσμεύτηκαν πως θα καταργήσουν-, είπαν πως πρέπει «ο κάθε Έλληνας να θέλει και να επιλέγει το καλό δημόσιο σχολείο», έδωσαν έμφαση στα αριστεία, στην αξιολόγηση, στην αξιοκρατία και στα πρότυπα σχολεία, τόνισαν την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς, έδωσαν και προεκλογικές υποσχέσεις για την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου και για ενέργειες αυτονόμησης των πανεπιστημίων ώστε κάθε ίδρυμα να λαμβάνει αποφάσεις με βάσεις τις ανάγκες του, αλλά μέχρι εκεί.

Απέφυγαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας παρά τις προκλήσεις του πρωθυπουργού, που ρώτησε ευθέως, και μάλιστα δύο φορές, ποια είναι η θέση της ΝΔ και του αρχηγού της σχετικά με το εάν το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Ο αρχηγός της ΝΔ, γνήσιος γόνος μια καθαρά αντιεκκλησιαστικής οικογενείας, δεν απάντησε προφανώς γιατί δεν τολμάει να ομολογήσει πως το (απο)κόμμα του, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησαν την απαξίωση όχι μόνο του μαθήματος, αλλά και της Πίστεως.

Αυτές είναι οι πολιτικές επιλογές που έχουν οι Έλληνες: Είτε ευθέως, ή υποκριτικά, να αρνηθούν την Πίστη και τις Αξίες του Έθνους! Υπάρχει κι άλλη μία επιλογή, αλλά θέλει κόπο, συναίσθηση και κυρίως ... κότσια!

Αρκεί να σκύψουμε το κεφάλι και να ζητήσουμε συγνώμη ως Έθνος, παρακαλώντας να μας λυπηθεί ο Θεός και να επιτρέψει να αναβιώσει η πολιτική του Μοναδικού Έλληνα Κυβερνήτη, του Ιωάννου Α. Καποδίστρια. Αλλιώς είμαστε χαμένοι!

10 σχόλια:

  1. Η ΝΔ, ώς έκφραση τής παραδοσιακής Δεξιά στήν Ελλάδα, απεδείχθη ο Δούρειος Ίππος σέ όλα τά σημαντικά ζητήματα που μάς απασχολούν σήμερα ως Έθνος.Η μετάλλαξη τού κόμματος αυτού σ΄εναν εντολοδόχο τής Νέας Τάξης (μέ ό,τι αυτό συνεπάγεται), έγινε ανεπαισθήτως μέν πονηρώς δέ.Τό σύνολο τών ιεραρχών έχουν ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς μέ αυτήν τήν Δεξιά (ως αντίθεση πρός τήν άθεη Αριστερά;) γι αυτό και σκωπτικώς ο λαός χρησιμοποιεί (εν είδει λογοπαιγνίου) συχνά τόν όρο η "Δεξιά του Κυρίου" θέλοντας νά καυτηριάσουν αυτήν ακριβώς τήν άνομη συγγένεια.
    Οι ιεράρχες είναι κολλημένοι τώ πνεύματι σ' αυτό τό ζήτημα καί γι αυτό δέν υποστηρίζουν διαχρονικώς άλλες πολιτικές δυνάμεις.Αυτή τους δε η στάση επιδρά καί στούς "πιστούς". Κλασικό παράδειγμα πρός επίρρωσιν τών λόγων μου, οι Ευρωεκλογές του 2014 όπου "χρισιανός" τις πολιτικός ανήρ, πολιτευόμενος μέ τίς δυνάμεις τού σκότους, τήν ΝΔ δηλαδή, άγρευσε άνω τών 60000 ψήφων, περιοδεύων από μητροπόλεως εις μητρόπολιν καί συναγελαζόμενος καί φωτογραφιζόμενος μέ τους διαφόρους μητροπολίτες.
    Γιά νά απάντήσω λοιπόν στό ερώτημα τού άρθρου, η ΝΔ δέν απαντά καθαρά διότι άν τό κάνη θά δυσαρεστήση τήν Ιεραρχία. Ενώ τώρα, μέ μισόλογα "όλοι" είναι ευχαριστημένοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εξηγηση στην σταση της νδ ειναι πολυ απλη. Η νδ ουτε ειναι αλλα ουτε και δηλωνει δεξια ή συντηρητικη. Ουτε και ο κ. Μητσοτακη υποσχεθηκε ποτε οτι θα αγωνιστει για την διαφυλαξη της Ορθοδοξιας. Η νδ ειναι ενα καθαρα κεντροαριστερο κομμα σε ζητηματα κοινωνικης φυσεως. Οποτε η απαντηση στον Συριζα πρεπει να αναζητηθει αλλου.
    Οσον αφορα τον κ. Χολεβα δεν πιστευω οτι χρειαζονταν τις σχεσεις με τους ιεραρχες για να πολιτευθει μιας και η εκκλησιαστικη του ζωη και το εργο του ειναι γνωστο τοις πασι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ πλήρως με την ανώνυμη τοποθέτηση. Η ΝΔ ΚΑΙ δηλώνει ΚΑΙ παρουσιάζεται ως δεξιό, "πατριωτικό" και "συντηρητικό" κόμμα. Το ποιος είναι ο κ. Χολέβας και οι κατά καιρούς "ομόλογοί" του το ξέρουμε πολύ καλά, όπως επίσης ποια είναι η "εκκλησιαστική" τους ζωή.

    Πολύ αφαιρετικό συλλογιστικό, που από ότι καταλαβαίνω ανήκει στην επιχειρηματολογία των νεοδεξιών προκειμένου να επιστρέψουν στην εξουσία.

    Πρέπει να το καταλάβουμε καλά: Δεν υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα, που να μην ελέγχεται από ξένα κέντρα. Μία Παράταξη υπάρχει και αντιμετωπίζει τα πυρά όλου του ... έθνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πειστηρια:
    http://www.thetoc.gr/politiki/article/o-mitsotakis-proaniggeile-tin-kentrwa-strofi-tis-nd
    Επισημη ιδεολογια της ν.δ. ειναι ο ριζοσπαστικος φιλελευθερισμος που ουδεμια σχεση εχει με την δεξια.
    Οι ανθρωποι της ν.δ. ουτε ειναι ουτε θελουν να τους λενε δεξιους.
    Κι η απαντηση στις συγχρονες αντεθνικες προκλησεις, περα απο συνωμοσιολογιες, δεν μπορει να ειναι παρα ενα συγχρονο δεξιο κομμα που να περιλαμβανει απο συντηρητικους χριστιανοδημοκρατες εως και μετριοπαθεις εθνικιστες. Οπως εξαλου τεινει να συμβει σε ολη την Ευρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο πράγμα η ανωνυμία, έξοχο! Πετάς πομφόλυγες καί...μήν τό είδατε τόν Παναή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος: Καλά σοβαρά τα λέτε αυτά τώρα; Η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλη κυβέρνηση της ΝΔ; Δεν φθάνει η απώλεια της Κύπρου; Δεν φθάνει που το Σκοπιανό ζήτημα έγινε Μακεδονικό χάρη στην οικογένεια του αρχηγού σας; Τολμάτε ακόμα να έχετε το θράσος να εμφανίζεστε ενώπιον του λαού και να λέτε όλες αυτές τις γενικότητες και τις ασυναρτησίες;

    Και για να έρθουμε στην ουσία του ζητήματος: Ποια είναι η άποψη της ΝΔ για την Εκκλησία; Τι είναι η Εκκλησία και ποιος είναι ο ρόλος της; Ο αρχηγός σας το απέφυγε αυτό το ερώτημα! Αυτό κάτι λέει!

    Φτάνουν τα μισόλογα και περίτεχνες ατάκες. Επί της ουσίας, σε τι διαφέρει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, τους Κεντρώους, τους ανεύθυνους Έλληνες, τα ποτάμια και τον ΣΥΡΙΖΑ; Ακόμα και η χρυσή αυγή είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ ή μήπως ξεχάσατε το πόσο την διαφημίσατε προκειμένου οι ψηφοφόροι σας να μείνουν ... με κλίση "προς τα δεξιά";

    Μερικά πράγματα είναι ντροπή και να λέγονται! Ειδικά σε χώρους που οι άνθρωποι είναι συνειδητοποιημένοι!

    Στην Ελλάδα δεν έχει θέση το δυτικό μοντέλο του δεξιά, αριστερά, κέντρο. Όσο για τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, πείτε τον με το όνομά του: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ! Εκεί πιστεύει η ΝΔ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι! Απλά αλλάζουν το περιτύλιγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω ειπα οτι ειμαι υπερ της δεξιας κι οτι η ν.δ. δεν ειναι δεξια. Για να υποστηριζετε οτι ειμαι ν.δ. να υποθεσω οτι δεν μπηκατε στον κοπο να διαβασετε το σχολιο μου;
    Απο εκει και περα καλως ή κακως η πολιτικη τοποθετηση (δεξια, αριστερα, κλπ) ειναι απαραιτητος πυλωνας στις συγρονες αντιπροσωπευτικες δημοκρατιες (δυστυχως δεν ζουμε στο Βυζαντιο).
    Και η συγχρονη δεξια (Λεπεν, Τραμπ, Ορμπαν, Φαραντζ, Πουτιν, FPO, SNS, κλπ) ναι ειναι αντικειμενικα κατα της παγκοσμιοποιησης.
    Στην Ελλαδα δυστυχως αυτος ο πολιτικος χωρος δεν εχει κοινοβουλευτικη τουλαχιστον εκφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάβασα και μάλιστα μετά πολλής προσοχής τα σχόλιά σας, αλλά πουθενά δεν φαίνεται αυτό που ισχυρίζεσθε. Αντιθέτως, φαίνεται μία εκτενής περιγραφή της ΝΔ.

    Ακούω ωστόσο την τοποθέτησή σας αλλά δεν την αποδέχομαι. Η Ελλάδα έχει ρίζες στο Βυζάντιο ή τουλάχιστον εκεί θα έπρεπε να ατενίζει.

    Όσο για τους "δεξιούς" που αναφέρατε, οι πράξεις τους διαψεύδουν αυτή την προσδοκία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Farage: Μόλις ο αγώνας του άρχισε να δίνει καρπούς, εγκατέλειψε. Το ίδιο και η προβληματική πολιτική του Пу́тин, που τα βάζει με την Δύση, αλλά μέχρις ενός σημείου. Στους υπόλοιπους δεν αναφέρομαι γιατί είναι απλά από τραγικές έως γραφικές και επικίνδυνες παρουσίες.

    Το ερώτημα τίθεται ξανά: Ένας "δεξιός", τι είναι; Τι ζητάει και πως εκφράζεται; Ποια στοιχεία καθορίζουν τον δεξιό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η δεξια σημερα ταυτιζεται με την αντιθεση στην παγκοσμιοποιηση. Ενας δεξιος αγωνιζεται για την διατηρηση των εθνων κρατων, την διαφυλαξη του θεσμου της οικογενειας και την ισχυροποιηση ολων των αξιων που σημερα πολεμουνται (την θρησκεια, την παραδοση, την προσωπικη ελευθερια, την αμεση δημοκρατια). Σε αυτο το πλαισιο αντιτιθεται παντοιοτροπως στην ομοσπονδιοποιηση της Ευρωπης και την ανεξελεγκτη μεταναστευση. Πιστευει στην ελευθερη οικονομια, χωρις ωστοσο να τασεται υπερ της αυτορυθμισης των αγορων και της ισοπεδωσης του κοινωνικου κρατους, οπως πραττουν οι νεοφιλελευθεροι. Επισης, ειναι θιασωτης του τριπτυχου νομος-ταξη-ασφαλεια, κατι που τον διαχωριζει απο τα ακρα.
    Χωρις φυσικα να διατεινομαι οτι ειναι ολοι τελειοι,αυτα ακριβως πρεσβευουν, προσαρμοσμενα φυσικα στα δικα τους κρατη οι προαναφερθεντες <>. Ειναι εξαλου λιγο δυσκολο να τους κρινουμε την στιγμη που οι περισσοτεροι ακομη δεν βρισκονται στην εξουσια. Η παραιτηση Farage δε προφανως κι αποσκοπει στην ενδυναμωση του UKIP.
    Θα μου αρεσε κι εμενα να ζουσα σε ενα κρατος σαν το βυζαντινο ωστοσο αυτο αντικειμενικα απεχει πολυ απο τη συγχρονη πραγματικοτητα. Γι αυτο θεωρω οτι η αναπτυξη ενος τετοιου δεξιου (ή οπως αλλιως θελετε να το πειτε) ρευματος ειναι μονοδρομος για την ανακαμψη της Ελλαδας. Και σε αυτο δεν πιστευω οτι διαφωνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι πλέον απολύτως κατανοητή η θέση σας μετά από τις σαφείς και ξεκάθαρες απόψεις σας.

    Συνοψίζοντας τον συλλογισμό σας, διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος, θα έλεγα πως εσείς πιστεύετε πως το σύγχρονο μοντέλο της δεξιάς είναι η λύση για την Ελλάδα αφού το πρότυπο του Βυζαντίου απέχει από την σημερινή πραγματικότητα, όπως είπατε.

    Η διαφωνία μας, λοιπόν, επικεντρώνεται σε αυτό το σημείο. Προσωπικά εκτιμώ πως δεν απέχει καθόλου η πραγματικότητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτό που έχει χαλαρώσει πολύ, σε σημείο να τείνει προς εξαφάνιση, είναι η ελπίδα και η πίστη των ανθρώπων στον Θεό. Αυτό είναι που κρατάει μακρυά το όνειρο της επανάκαμψης του Έθνους στην σημερινή εποχή και όχι το ό,τι άλλαξαν οι συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή