SOS εκπέμπει το Καστελόριζο - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/02/2016

SOS εκπέμπει το Καστελόριζο

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Ρόδου "Δημοκρατική", οι μετανάστες, οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Καστελόριζο κοντεύουν να φθάσουν τους χίλιους (1000)! Αν συνυπολογιστεί το ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνούν τους 250, είναι απολύτως σαφές πως το νησί κινδυνεύει άμεσα.

Κάθε μέρα καταφθάνουν στο Καστελόριζο από εκατό (100) μέχρι διακόσια (200) άτομα επειδή βρίσκεται σε απόσταση μόλις 650 μέτρων από την Τουρκία. Όπως μεταφέρουν οι κάτοικοι, οι υποδομές φιλοξενίας δεν επαρκούν. Επίσης, οι δυνάμεις επιτήρησης, που υπάρχουν στην περιοχή, είναι ελάχιστες, όπως, άλλωστε, ελάχιστος είναι ο αριθμός των λιμενικών και των αστυνομικών, που υπηρετούν στο Καστελόριζο.

Οι μισοί από τους μετανάστες, τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο νησί είναι γυναίκες και παιδιά. Ο χώρος διαμονής, που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, είναι μεν ευπρεπής, ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Ο μοναδικός αγροτικός γιατρός του νησιού εξυπηρετεί κάθε μέρα 40 με 50 άτομα αντιμετωπίζοντας πολλές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ οι επτά (7) αστυνομικοί και οι τέσσερις (4) λιμενικοί δεν επαρκούν για την γρήγορη ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών, αλλά και για την επιβολή της τάξης.

Οι κάτοικοι ζητούν ένα επιπλέον δρομολόγιο του πλοίου της γραμμής, που ως τώρα φθάνει στο νησί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή (!!!), υγειονομική κάλυψη και ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού. Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα έγιναν γνωστά, σήμερα (19/2/2016) αναμένεται να αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση, καθώς το πλοίο της γραμμής πρόκειται να μεταφέρει στην Ρόδο αρκετούς από τους "εισβολείς".

Εν τω μεταξύ, στην αρχαία πόλη της Λυκίας, στην Μικρά Ασία, στην Αντίφελλο (στα Τουρκικά Kaş), που βρίσκεται σε απόσταση τριών μιλίων Βόρειο-Ανατολικά από το Καστελόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά αποστέλλονται στο Ελληνικό νησί μέσω των Τουρκικών κυκλωμάτων δουλεμπορίας. Όπως αναφέρει η "Δημοκρατική", έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει "τάξη" στην όλη διαδικασία, που ακολουθούν οι Τούρκοι λαθρέμποροι υποστηριζόμενοι σε μεγάλο βαθμό από τους Φράγκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Καστελόριζο είναι παντελώς ξεχασμένο από το Ελληνικό κράτος και γι' αυτό αποτελεί εύκολο στόχο των Τούρκων. Στον 21ο αιώνα, που ο άνθρωπος υπερηφανεύεται πως έχει φθάσει στο διάστημα, στην Ελλάδα υπάρχουν νησιά, όπως το Καστελόριζο, όπου η επικοινωνία με την ηπειρωτική χώρα γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα!

Η ανεργία στην χώρα σημειώνει διαρκώς άνοδο, οι νέοι Έλληνες επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό και στο Καστελόριζο υπάρχει μόλις ένας γιατρός, που κάνει το αγροτικό του και συνεπώς είναι προσωρινός. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, με τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους δασκάλους. Το κράτος έχει ξεχάσει τα νησιά του και γι' αυτό παραχώρησε με πολλή ευκολία στους δυτικούς τον έλεγχό τους.

Οι πολίτες τι περιμένουμε για να ξυπνήσουμε; Να δούμε τους Τούρκους στρατιώτες στην πλατεία Συντάγματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου