Δανία και Σουηδία διαλύουν την συνθήκη του Schengen - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

04/01/2016

Δανία και Σουηδία διαλύουν την συνθήκη του Schengen

Η Σουηδία και η Δανία έλαβαν σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, νέα μέτρα με στόχο να περιορίσουν την αθρόα εισροή προσφύγων στα εδάφη τους, προκαλώντας ταυτόχρονα την έντονη αντίδραση της Γερμανίας που υποστηρίζει πως η συνθήκη του Schengen "κινδυνεύει".

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μισό αιώνα η Σουηδία επέβαλλε έλεγχο μέσω δελτίου ταυτότητας σε όλους όσοι εισέρχονται στην χώρα από την Δανία. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Δανία να εφαρμόσει το ίδιο, επιβάλλοντας ελέγχους στα σύνορά της με την Γερμανία.

Η Γερμανία που δέχθηκε το 2015 περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, υπενθύμισε μέσω του υπουργείου των Εξωτερικών της πως «η ελεύθερη κυκλοφορία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πολύτιμο αγαθό».

«Η συμφωνία του Schengen είναι πολύ σημαντική αλλά κινδυνεύει, καθώς γύρω στα δέκα κράτη-μέλη της συνθήκης έχουν επαναφέρει σε διάφορους βαθμούς τους ελέγχους στα σύνορά τους, ορισμένα, μάλιστα, υψώνοντας φράκτες προκειμένου να εμποδίζουν την διέλευση των μεταναστών [σημ. ΜΒΒ: προφανώς εννοώντας την Ουγγαρία και την Σλοβενία]», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Γερμανίας Martin Schäfer.

Ευρισκόμενη αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή εισροή προσφύγων (από τον καιρό των Βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του 1990) η Σουηδία έλαβε το φθινόπωρο αρκετά μέτρα προκειμένου να αποθαρρύνει τους μετανάστες από το να την επιλέξουν ως τόπο προορισμού τους.

Στις 12 Νοεμβρίου 2015 η κυβέρνηση της Σουηδίας επανέφερε τους δειγματοληπτικούς και τους τυχαίους ελέγχους σε δύο "διαδρομές μετανάστευσης", στην γέφυρα-σήραγγα του Øresund που συνδέει την Δανία με την Σουηδία, και στα οχηματαγωγά που προέρχονται από τα λιμάνια της Δανίας και της Γερμανίας στην Βαλτική. Από σήμερα (4/1/2016) οι έλεγχοι αυτοί γίνονται ακόμα πιο συστηματικοί. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς οι πολίτες των σκανδιναβικών χωρών μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη μια χώρα της περιφέρειας στην άλλη ήδη από τη δεκαετία του 1950!

Η Σουηδία επέβαλλε μέχρι νεωτέρας στις εταιρείες των σιδηροδρόμων και των τουριστικών λεωφορείων που χρησιμοποιούν τη γέφυρα του Øresund έλεγχο στις ταυτότητες όλων όσοι επιβιβάζονται από την πλευρά της Δανίας, θέτοντας μάλιστα και σχετικό πρόστιμο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ύψους 50.000 Σουηδικών κορωνών (5.400 ευρώ) ανά ταξιδιώτη.

Το προσφυγικό κύμα που έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο προκάλεσε πολλές κοινωνικές εντάσεις στη Σουηδία. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Σουηδία είναι η χώρα που δέχθηκε το 2015 163.000 αιτήσεις για άσυλο, κάτι που σημαίνει την μεγαλύτερη αναλογία ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αντίθετα η Δανία υποδέχθηκε μόλις περίπου 18.000 ανθρώπους.

Η Δανία φοβούμενη πως οι μετανάστες που δεν δέχεται η Σουηδία θα παραμείνουν στο δικό της έδαφος αντέδρασε άμεσα. Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Lars Løkke Rasmussen ανακοίνωσε την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα της Δανίας με την Γερμανία, σημείο από όπου περνούν οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που επιδιώκουν να φθάσουν στις βόρειες χώρες.

«Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Δανία το γεγονός ότι άλλες βόρειες χώρες θέτουν φραγμούς στα σύνορά τους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιτήσεων ασύλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του οποίου εξαρτάται από το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF), πολιτικού σχηματισμού που τάσσεται εναντίον των μεταναστών.

Οι έλεγχοι από την πλευρά των Δανών θα είναι τυχαίοι και θα εφαρμόζονται αρχικά για μια περίοδο δέκα ημερών που, ωστόσο, αναμένεται πως θα παραταθεί. «Αντιδράμε απλώς σε μια απόφαση που ελήφθη από τη Σουηδία. Επιβάλλουμε προσωρινούς ελέγχους, αλλά με ισορροπημένο τρόπο. Δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς γι’ αυτό», τόνισε ο Rasmussen.

Το 2016 έχει ξεκινήσει με αρκετές αντεγκλήσεις αλλά και συγκρούσεις τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ασία. Η αδιέξοδη δυτική πολιτική που έχει επιβληθεί παγκοσμίως οδηγεί ολόκληρη την υφήλιο από κρίση σε σύρραξη και από ένταση σε πόλεμο. Η συνέχεια, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δραστικά, αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου