Η αποτυχία της Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/11/2015

Η αποτυχία της Ε.Ε.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια παιδιά και νέοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε πριν δύο εβδομάδες. Η έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann απασχόλησε εκτενώς τον Ευρωπαϊκό και κυρίως τον Γερμανικό Τύπο, όπου τονίστηκε ιδιαίτερα το ότι οι νέοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην Ε.Ε. όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το 27,9% του πληθυσμού της Ε.Ε. που είναι κάτω των 18 ετών απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ πολύ άσχημη είναι η προοπτική που αφορά στο μέλλον 5,4 εκατομμυρίων νέων που σήμερα είναι άνεργοι, δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν βρίσκονται σε μαθητεία. Σύμφωνα με το ίδρυμα Bertelsmann, το κοινωνικό χάσμα στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, αλλά και μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων.

Μόνο στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία ο αριθμός των νέων που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά 1,2 εκατομμύριο από το 2007, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια από 6,4 που ήταν. Οι νέοι αυτοί ζουν σε οικογένειες που εξοικονομούν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος, υποφέρουν από σοβαρές υλικές ελλείψεις ή μεγαλώνουν σε σπίτια όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει εισόδημα. Επιπλέον πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας από 20 μέχρι 24 ετών βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα 5,4 εκατομμύρια -που αντιστοιχούν στο 17,8%- ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν.

Το ποσοστό της ανέχειας στους νέους και στα παιδιά έχει σημειώσει αύξηση από το 2008 σε 25 χώρες της Ε.Ε., ενώ σε μερικές η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Οι μόνες που εξαιρούνται (τυχαίο;) είναι η Γερμανία και η Σουηδία όπου η προοπτική που αφορά στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αντίθετα στην Νότια Ευρώπη καταγράφονται οι πιο τραγικές συνέπειες της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Συγκεκριμένα, στην Ισπανία το ποσοστό των νέων από 20 μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται, ούτε σπουδάζουν αυξήθηκε κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες από το 16,6% στο 24,8%, ενώ στην Ιταλία κατά 10,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 21,6% στο 32%.

Επιπλέον και ενώ από το 2007 αυξάνεται το ποσοστό των νέων που απειλούνται από τη φτώχεια, δεν συμβαίνει το ίδιο στις ηλικίες που είναι άνω των 65 ετών, καθώς στο ίδιο διάστημα το αντίστοιχο ποσοστό παρουσιάζει αισθητή μείωση από το 24,4% στο 17,8%. Ο βασικός λόγος που συντελεί σε αυτό είναι το γεγονός ότι παρά την κρίση οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα για τους ηλικιωμένους δεν μειώθηκαν τόσο όσο τα εισοδήματα του νεότερου πληθυσμού.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Aart De Geus, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της τάσης λέγοντας πως «Δεν αντέχουμε ούτε κοινωνικά ούτε οικονομικά μια χαμένη γενιά στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές των νέων».

Αυτή είναι η Ευρώπη που υπηρετεί το σάπιο Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Αυτή είναι η πολιτική στην οποία ο Ελληνικός λαός εξαπατημένος έχει εναποθέσει τις ελπίδες του. Αυτός είναι ο λόγος που και η χώρα μας βαδίζει από το κακό, στο χειρότερο. Χρειάζονται άλλα στοιχεία για να καταλάβουμε πως ο δρόμος που διανύουμε είναι αδιάβατος και καταλήγει στον γκρεμό;

2 σχόλια:

  1. Η πλειονότης τών Ελλήνων, έχει "περί πολλού" τήν Ε.Ε. Αυτό οφείλεται στόν κεκρυμμένο ραγιαδισμό (παλαιά πληγή γάρ...).Είναι μιά αλυσίδα που δέν επιτρέπει νά κάνουν ένα βήμα παραπέρα όσοι τήν έχουν.Σήμερα, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν Φραγγέψει μέ τήν θέλησή τους καί τό χειρότερο: επαίρονται γι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμίζω απλώς ότι η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση είχε ανεργία 0%. Καλή σας μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή