Η εθνική κρίση είναι ευθύνη όλων μας! (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

27/10/2015

Η εθνική κρίση είναι ευθύνη όλων μας! (2)

Μετά τα στοιχεία που αφορούν στα Ελληνικά επιχειρηματικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ρουμανία αντί της Ελλάδος, έρχονται στην δημοσιότητα αντίστοιχα που αφορούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Βουλγαρία, εκεί όπου η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην κατάταξη των ξένων επενδύσεων, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία. Οι συνολικές Ελληνικές επενδύσεις στο τέλος του 2014 έφθασαν στο ύψος των 2,49 δις ευρώ (έναντι σχεδόν 2,58 δις ευρώ το 2013 και 2,75 δις ευρώ το 2012), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Κύριοι λόγοι της προτίμησης της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού για τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι το γεγονός πως συνορεύει με την Ελλάδα, το ότι έχει χαμηλή φορολογία, το φθηνότερο σε αρκετές περιπτώσεις εργατικό κόστος, όπως επίσης και τα χαμηλότερα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των Ελληνικών επενδύσεων παρατηρείται μία ευρεία διασπορά σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερο τον χρηματοπιστωτικό με τους τέσσερις βασικούς τραπεζικούς ομίλους της Εθνικής (United Bulgarian Bank – UBB), της Alpha Bank, της Eurobank (Postbank) και της Πειραιώς, που αντιπροσωπεύει σε αξία το σημαντικότερο τμήμα των συνολικών Ελληνικών επενδύσεων στην Βουλγαρία. Σημειώνεται επίσης ότι οι Ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν με μερίδιο περίπου 30% στο συνολικό τραπεζικό ενεργητικό και στο σύνολο των καταθέσεων της χώρας.

Σημαντική δραστηριότητα επίσης έχουν αναπτύξει οι Ελληνικές επιχειρήσεις στον βιομηχανικό τομέα, με κυριότερους εκπρόσωπους την STOMANA (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), την ΤΙΤΑΝ, την BELOVO PAPER MILL (χαρτοβιομηχανία Θράκης), καθώς και στον κατασκευαστικό (ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ), στον ενεργειακό (TERNA ENERGY), καθώς και στις υπηρεσίες (ICAP). Έχετε σκεφθεί πόσο καταστροφικό είναι για την Θράκη το ότι η χαρτοβιομηχανία της μετοίκησε στην γειτονική χώρα;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου, οι εγγεγραμμένες εταιρείες με Ελληνική συμμετοχή το 2014 αυξήθηκαν σε 11.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική τους κατανομή περίπου 4.000 από τις εταιρείες με Ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες στην Σόφια. Επιπλέον και συνολικά γύρω στις 5.000 εταιρείες με Ελληνική συμμετοχή είναι εγκατεστημένες σε πόλεις κοντά στα Ελληνικά σύνορα και συγκεκριμένα: Στο Petrich περίπου 1.800 εταιρείες, στο Blagoevgrad περίπου 900 εταιρείες, στο Sandanski περισσότερες από 970 εταιρείες, στην Plovdiv (Φιλιππούπολη) περίπου 800 εταιρείες, στο Svilengrad περίπου 100 εταιρείες και στο Haskovo περίπου 140 εταιρείες.

Βλέπουμε πως η Ελλάδα διαθέτει βιομηχανία, τραπεζιτικό σύστημα που δεν χρειάζεται ανακεφαλαίωση, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κατασκευαστικές εταιρείες και ότι μπορούμε να σκεφτούμε. Μόνο που έχουν όλες αυτές οι οικονομικές δραστηριότητες αλλάξει έδρα και βρίσκονται στην Βουλγαρία, στην Τουρκία και, το χειρότερο, στα Σκόπια.

Πολλά γαρ πταίομεν άπαντες αλλά δεν το παραδεχόμαστε γιατί κρυβόμαστε πίσω από την φθηνή δικαιολογία πως φταίει το κράτος και οι πολιτικοί. Αυτούς, όμως, ποιος τους εξέλεξε; Ένας λαός που έχει την ίδια νοοτροπία με αυτούς και κοιτάζει μόνο τον εαυτό του και το προσωπικό του κέρδος! Αυτό, τουλάχιστον μαρτυρούν τα γεγονότα...

1 σχόλιο:

  1. «Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται» οι περισσότεροι έμποροι επιχειρηματίες έτσι σκέπτονται, το δικό τους συμφέρον , στην πραγματικότητα όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή