Λυπάμαι Οbama, αλλά δεν έχεις ιδέα ποια είναι η Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/08/2015

Λυπάμαι Οbama, αλλά δεν έχεις ιδέα ποια είναι η Ε.Ε.

O Nigel Farage στην Daily Express καυτηριάζει την στάση των ΗΠΑ και του προέδρου Barack Hussein Obama II που προσπαθούν να ανακατευθούν στο εσωτερικό ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. Σας παρουσιάζω το άρθρο σε μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο με την υπενθύμιση πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι του Nigel Farage.

«Έτσι, για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος Οbama ανακατεύτηκε στην συζήτηση για την Ε.Ε. Είτε ο πρόεδρος Οbama πιστεύει στην παγκόσμια διακυβέρνηση ή έχει μια πλήρη παρανόηση σχετικά με το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρόκειται απλά μια χαλαρή ένωση των κρατών-μελών, αλλά μια πλήρως διαμορφωμένη πολιτική ένωση με μια σημαία, έναν εθνικό ύμνο, πρόεδρο, κοινοβούλιο και όλα τα υπόλοιπα.

Δεν είναι μια ένωση που ενισχύει την παγκόσμια επιρροή της Βρετανίας με κανένα τρόπο, σχήμα ή μορφή. Πράγματι, μειώνει σημαντικά την ικανότητά μας να συνδιαλλαγούμε με χώρες όπως η Αμερική με τον δικό μας τρόπο, με τους δικούς μας όρους. Η ίδια η ιδέα ότι η Αμερική έχει έναν ισχυρότερο φίλο σε ένα Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ε.Ε. είναι απόλυτη ανοησία.

Η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει σήμερα την Βρετανία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, θέλει την δική μας έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ θέλει και έναν στρατό της Ε.Ε. που θα αποδυνάμωνε την επιρροή του ΝΑΤΟ. Για πάρα πολλούς λόγους η παραμονή μας στην Ε.Ε. περιορίζει την ικανότητα της χώρας μας να ενεργεί ανεξάρτητα. Ευτυχώς οι δημοσκοπήσεις που έχω δει, δείχνουν ότι η επιρροή των ξένων πρωθυπουργών είναι ελάχιστη και δεν φέρουν μεγάλη επιρροή πάνω στην γνώμη του Βρετανικού κοινού σχετικά με αυτό το θέμα.

Παρότι είμαστε πάντα φιλικοί με τους Αμερικανούς, καθώς μοιραζόμαστε μια κοινή γλώσσα και ούτω καθεξής, ο πόλεμος στο Ιράκ μας έμαθε επίσης ότι όταν οι ΗΠΑ λένε «πήδα» δεν θα πρέπει να ρωτάμε «πόσο ψηλά;» Θα πρέπει να θυμόμαστε τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου αρνηθήκαμε να εκβιαστούμε στο να εμπλακούμε στρατιωτικά. Μερικές φορές οι επικεφαλής της Αμερικής αντιλαμβάνονται λάθος και μιλώντας συγκεκριμένα για τον πρόεδρο Οbama και την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., έχουμε ένα κλασικό παράδειγμα.

Το τελευταίο σημείο που θα θίξω είναι για να πλήξω καίρια τον ισχυρισμό του προέδρου Obama ότι η Ε.Ε. έχει φέρει ευημερία. Πρόκειται για μια δήλωση πραγματικά αποκομμένη από την πραγματικότητα όταν βλέπουμε τις φοβερές σκηνές στην Ελλάδα, με την χρόνια ανεργία των νέων και τις βαθιές πληγές της οικονομίας που προκλήθηκαν από το νόμισμα του ευρώ.

Εμπόριο και συνεργασία, φυσικά, είναι αυτό που θέλουμε αλλά σε αυτό δεν χρειαζόμαστε την Ε.Ε. Η Ε.Ε. δεν είναι απαραίτητη για την επιρροή, ούτε είναι αυτή που απαιτείται για την οικονομική ευημερία. Το όραμα του UKIP για μια Βρετανία εκτός της Ε.Ε. είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να εκπροσωπήσουμε τους εαυτούς μας στην παγκόσμια σκηνή και στο εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξασφάλιση της ευημερίας.

Λυπάμαι πρόεδρε Οbama, αλλά απλά φαίνεται πως δεν πιάνετε το νόημα».

Στην Ελλάδα γιατί φιμώνονται οι φωνές που διεκδικούν τα ίδια για την χώρα μας; Γιατί δεν υπάρχει ούτε μία "φυλλάδα" που να φιλοξενεί, έστω μια φορά την εβδομάδα, απόψεις που είναι με τα συμφέροντα της Ελλάδος και όχι της Ε.Ε.;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου