Η κατά το CNN επιστροφή στην δραχμή - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/07/2015

Η κατά το CNN επιστροφή στην δραχμή

Η Alanna Petroff σε άρθρο της στο CNN Money ισχυρίζεται πως «η Ελληνική οικονομία έχει σχεδόν ξεμείνει από μετρητά και οι ειδικοί λένε ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να αναγκαστεί να τυπώσει το δικό της νόμισμα. Πολλοί προβλέπουν ότι η χώρα θα πρέπει να επαναφέρει εκ νέου τις δραχμές, το οποίο σημαίνει επιστροφή στο παλιό νόμισμα που ίσχυε πριν από την μετάβαση στο ευρώ. Παρακάτω παρατίθεται ένας οδηγός βήμα-βήμα για το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό:

1. Έναρξη εκτύπωσης IOUs
Αν η κυβέρνηση και οι τράπεζες ξεμείνουν από ευρώ, είναι πιθανό η κυβέρνηση να ξεκινήσει την εκτύπωση IOUs για να πληρώσει τους κρατικούς υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Ο Wolfango Piccoli, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence, προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει IOUs αξίας περίπου 500.000.000 ευρώ την επόμενη εβδομάδα για να πληρώσει τους μισθούς του δημοσίου τομέα, αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αυτά τα IOUs θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μια εναλλακτική μορφή μετρητών, αν και δεν θα είναι τόσο εύκολα στη χρήση.

2. Εισαγωγή νέων ψηφιακών δραχμών
Η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα μπορούσαν να εργαστούν από κοινού για να μετατρέψουν όλες τις τραπεζικές καταθέσεις από ευρώ σε δραχμές, είτε μέσα σε μια ημέρα είτε κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης χρονικής περιόδου. Πρακτικά μιλώντας, αυτό θα σήμαινε ότι ένα άτομο με 100 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό την Τρίτη θα συνειδητοποιούσε ότι θα είχε 100 δραχμές στο λογαριασμό του την Τετάρτη. Δεν θα υπάρχουν φυσικές δραχμές ακόμη διαθέσιμες, αλλά τα χρήματα θα υπάρχουν ψηφιακά.

Η κυβέρνηση θα θέσει μια αρχική ισοτιμία, αλλά στη συνέχεια τα άτομα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν την αξία του νέου νομίσματος. Είναι πιθανόν να προκύψει μια άμεση, απότομη υποτίμηση της δραχμής. «Η πραγματική αξία του λεγόμενου νέου νομίσματος θα εξαρτηθεί από το αν οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να το αποδεχθούν», δήλωσε ο Ludek Niedermayer, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε ως επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κινδύνου στην Τσεχική κεντρική τράπεζα, όταν η χώρα του εισήγαγε νέο νόμισμα στις αρχές του 1990. «Σίγουρα, οι άνθρωποι θα προτιμούν να χρησιμοποιούν το ευρώ, διότι το νέο νόμισμα, όποιο κι αν είναι, δεν θα είναι αξιόπιστο», είπε.

Ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία, είπε στο CNNMoney ότι δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο για αυτήν την υποθετική μετάβαση στο Ελληνικό νόμισμα, επειδή οι άλλες χώρες διέλυσαν το παλιό τους νόμισμα υπέρ του νέου. Όμως στην περίπτωση αυτή, το ευρώ θα παραμείνουν σε κυκλοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου