Μείωση χρέους και ΟΧΙ επιπλέον λιτότητα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/07/2015

Μείωση χρέους και ΟΧΙ επιπλέον λιτότητα

Σύμφωνα με την τελευταία προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους, προβλέπεται ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022. Οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ φέτος, 2% του ΑΕΠ το 2016, 3% του ΑΕΠ το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και όλα τα επόμενα χρόνια. Επίσης, το ονομαστικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% φέτος, ενώ από το 2016 θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 2,8%, το 2017 κατά 4,4% και το 2018 κατά 4,5%.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το χρέος που καθιστά κατά το ΔΝΤ μη βιώσιμη την εξυπηρέτηση του Ελληνικού χρέους είναι η σταδιακή αντικατάσταση του φθηνού δανεισμού από την ευρωζώνη με τον ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Επιτρέψτε μου να προσθέσω και την αδυναμία να καθορίσει ανεξάρτητη και αυτόνομη οικονομική πολιτική ούσα μέλος της ευρωζώνης στην οποία οι αποφάσεις έρχονται "έτοιμες".

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί απαραίτητη νέα διευθέτηση του χρέους με τουλάχιστον τον διπλασιασμό της περιόδου χάριτος που έχει η Ελλάδα για τα δάνεια από την ευρωζώνη, καθώς και του χρόνου αποπληρωμής τους, ενώ τα νέα δάνεια θα πρέπει να έχουν τους ίδιους ευνοϊκούς όρους.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια των υφιστάμενων δανειακών συμβάσεων στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η Ε.Ε. στα 40 χρόνια. Αναφέρει επίσης ότι αν επιδεινωθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα απαιτείται μείωση χρέους της τάξης των 30 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ προτείνει την πλήρη διαγραφή των 53 δις ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα οι χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης ή κάτι αντίστοιχο. Αυτό άλλωστε πρότεινε τέσσερα χρόνια πριν ο Wolfgang Schäuble σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από τα WikiLeaks.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι μέχρι τον Οκτώβριο η χώρα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της από τα δάνεια που θα διαθέσει η ευρωζώνη και από τη χρήση μέρους των 10,9 δις ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, και σύμφωνα πάντοτε με το ΔΝΤ, η ανάγκη για επιπλέον δάνειο οφείλεται σε διάφορες αλλαγές των βασικών προβλέψεων που υπήρχαν.

Αυτό το οποίο είναι καθαρό μέσα από αυτή την προκαταρκτική έκθεση είναι το ότι η Ελλάδα αν είχε την δυνατότητα να εξασθενήσει τους πολίτες της με βαριά φορολογία για τα επόμενα 20 χρόνια, κάποια στιγμή δυνητικά ίσως είχε την δυνατότητα να ελπίζει πως μετά από άλλα τόσα χρόνια θα ξεχρεώσει σημαντικό μέρος του χρέους!

Είναι σαφές πως ο τόπος και οι Έλληνες δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα και γι' αυτό τα κροκοδείλια δάκρυα των ολυμπιονικών, οι αβάσιμες, ανόητες και λαϊκίστικες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού που εγκατέλειψε την χώρα και την κυβέρνησή του την πιο κρίσιμη ώρα παραδίδοντας την σκυτάλη στον επόμενο "σωτήρα" που την εισήγαγε στο ΔΝΤ, καθώς και η καθημερινή μιζέρια-προπαγάνδα των presstitute μέσων ενημερώσεως πρέπει να μας πεισμώσουν και να ψηφίσουμε με βροντερή φωνή «ΟΧΙ» στην εξαθλίωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου