Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/07/2015

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος

Άρθρο του αγαπητού μου φίλου, Βασίλη Π. Μακρή

Δεν θα ήθελα να προβώ σε αφορισμούς και σε ατεκμηρίωτες διαπιστώσεις. Μια ματιά «δια γυμνού οφθαλμού» στο σύνολο των μέτρων να ρίξει κανείς, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για πλήρη και ολοκληρωτική προσχώρηση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις των δανειστών. Και αρχίζω από το κεφαλαιώδες ζήτημα της εξυπηρέτησης του χρέους. Πουθενά σε όλη την έκταση του κειμένου δεν γίνεται αναφορά στην διαγραφή ή απομείωση του χρέους. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάταξη των περισσότερων στο 23%. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί). Προβλέπεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά και κυρίως αυτά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και με υψηλά έσοδα, με εξαίρεση τα πιο απομακρυσμένα. Αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του 2016 και εφόσον έχουν προβλεφθεί μέτρα αποζημίωσης των κατοίκων. Επίσης αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις στο 100% από 55% σήμερα, καθώς και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28%. Προβλέπεται επίσης φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Δεδομένη είναι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019, ενώ στόχος είναι η αντικατάστασή του από ενός είδους στοχευμένο επίδομα. Αυξάνονται οι εισφορές υγείας για κύριες και επικουρικές συντάξεις στο 6%. Για τις επικουρικές συντάξεις προβλέπεται αύξηση στο 3,5% των βασικών εισφορών. Μειώνονται τα έξοδα για τις αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, μέσα από στοχευμένα μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν τη μείωση προσωπικού και προμηθειών. Στην πρόταση περιλαμβάνονται η πώληση του 6% που κατέχει ακόμη το δημόσιο στον ΟΤΕ, η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

Αυτά είναι τα μέτρα σε γενικές γραμμές. Μάλιστα στην σύνταξη των προτάσεων έλαβαν καθοριστικό μέρος Γάλλοι οικονομολόγοι συνάδελφοι του κ. Χουλιαράκη στο Euroworking Groupe καθώς και στελέχη της Ε.Ε. Μάλιστα το κείμενο που κυκλοφορήθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2015 ήταν συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα. Από την όλη εκτύλιξη των γεγονότων φανερώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον δεν είχε εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην αδιαλλαξία και στο άκαμπτο τείχος των θεσμών αλλά παραδόθηκε σε μιαν κατασπατάληση χρόνου που δηλοί σαφώς ένδεια πολιτικής βούλησης και πλήρη στέρηση πολιτικής διορατικότητας. Επιπλέον καλλιέργησε ο Έλληνας πρωθυπουργός αυταπάτες υιοθετώντας την άποψη ότι το κόστος ενός Grexit θα ήταν πολύ πιο δυσβάστακτο για τους δανειστές και ιδίως για την Γερμανία. Τελικά ούτε οι «κόκκινες γραμμές» τηρήθηκαν, ούτε κατέστη σεβαστή η σαφής ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Εξαλλοιώθηκε το ΟΧΙ σε ένα επαίσχυντο ΝΑΙ. Τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρουν οι εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τα προβλήματα στα υπόλοιπα ρετάλια των κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Συν τοις άλλοις η όλη εξέλιξη των δημοσίων πραγμάτων μέχρι τούτην την στιγμή, φανερώνει ότι ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αγνοούσαν την φυσιογνωμία της Ε.Ε. και των γραφειοκρατικών θεσμών της. Αγνοούσαν επίσης την αρχιτεκτονική και την δόμηση του ευρώ. Επίσης δεν είχαν προβεί σε κανέναν πραγματικό σχεδιασμό βήμα προς βήμα όλης της πορείας σε κάθε περίπτωση απόρριψης των ελληνικών θέσεων από τους «θεσμούς». Όταν προσέρχεσαι σε διαπραγματευτικές συζητήσεις με συνομιλητές που ουσιαστικά και «γεράκια» είναι αλλά και έχουν όχι απλώς σχεδιάσει plan B αλλά έχουν μελετήσει ενδελεχώς τις λεπτομέρειες ενός plan F ακόμη, και εσύ δεν έχεις ούτε καν διανοηθεί ότι ίσως έπρεπε να έχεις κάνει κάποιο σπαργανώδες έστω plan B , τότε παραδίδεσαι στην χλεύη των αντιπάλων και της Ιστορίας. Και το να παραδίδεται ο Α. Τσίπρας με την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην χλεύη των αντιπάλων και της Ιστορίας έχει να κάνει με τις ανεπάρκειές τους και το γεγονός ότι απεδείχθησαν ολίγιστοι. Ο Ελληνικός λαός τους εμπιστεύθηκε. Και μάλιστα έγινε οικτρή λεηλασία της πατριωτικής του στάσεως και του γενναίου φρονήματός του. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα πει στον Α. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «Μετρηθήκατε, ζυγισθήκατε και βρεθήκατε ολιγοβαρείς».

5 σχόλια:

  1. Οι μάσκες έπεσαν, οι ψευδαισθήσεις πλέον τελείωσαν,πρόκειται γιά μιά αισχίστη πολιτική απάτη ενσυνειδήτως τελουμένης!
    Θά επαναλάβω διά μυριοστήν φοράν αυτό που πάντα πίστευα καί σέ κάθε ευκαιρία διεκήρυττα:Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τό μακρύ χέρι, τό προσωπείο του διεφθαρμένου εγχωρίου αλλά και διεθνούς ΝεοΤαξικού πολιτικού συστήματος που πίνει τό αίμα τών λαών! Η επίβεβαίωση ήλθε όταν αμέσως μετά τίς εκλογές κορυφαία στελέχη του δήλωσαν ότι "αναγνωρίζουμε τό χρέος, οι δανειστές θα πληρωθούν"! Αυτό είναι ή ουσία. Η ρίζα τού προβλήματος ευρίσκεται στό ότι οι κυβερνώντες (νύν καί τέως) αναγνωρίζουν τήν ηθική (αλλά καί λογιστική εν πολλοίς) νομιμότητα τού χρέους. Από κεί καί μετά πάει περίπατο καί η λογική καί τό δίκαιο καί η ηθική: τά πάντα στόν βωμό τής πληρωμής τών δανειστών!
    Επιροσθέτως δέ, σέ όλους τούς τόνουν διακηρύσσουν ότι θέλουν τήν παραμονή τής χώρας στό Ευρώ!.Άρα, εκ προοιμίου τό παίγνιον τής "διαπραγματεύσεως" είναι χαμένο!
    Δυστυχώς, σέ αρκετά κομματικά στελέχη, αλλά καί στόν λαό, οι αγκυλωμένες ιδεοληψίες τους δέν τούς επιτρέπουν νά αντιληφθούν τό προφανές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Βασίλη,
    σχετικά με τις απόψεις που γράφεις, θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις τις οποίες και πριν το δημοψήφισμα είχα συζητήσει με τον Μανώλη. Είχα λοιπόν εκφράσει έντονα την άποψη ότι το χαρακτηριστικό της αριστεράς, η ειδικότητά της θα έλεγα, είναι η εξαπάτηση. Αυτό πιστεύω ότι έχει καταγραφεί από τις τελευταίες εκλογές, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, κυρίως όμως με το δημοψήφισμα. Είχαν δώσει την εντύπωση ότι το ΟΧΙ ήταν σαν αυτό του ΄40. Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλοί "τσίμπησαν" σαυτό. Να κάνουμε αντίσταση στην Ευρώπη του Σόϊμπλε και άλλα παρόμοια.

    Αν δεν σταθούμε με ειλικρινή διάθεση να διερευνήσουμε, στο βαθμό που μπορούμε, γιατί το θέμα έχει τεράστιες διαστάσεις και είναι τόσο περίπλοκο που μπορεί ταυτόχρονα να έχεις δίκιο αλλά και άδικο, τη δική μας στάση, του λαού μας εννοώ, στο θέμα της ΕΟΚ, ΕΕ μετέπειτα, δεν θα βρούμε άκρη και θα νοιώθουμε εξαπατημένοι, αδικημένοι, ριγμένοι και δεν ξέρω και τι άλλο.

    Δεν πρέπει να κάνουμε ένα απολογισμό, των χρημάτων που εισέρρευσαν στην Πατρίδα μας και τη χρήση τους από το λαό μας; Τι υποδομές θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί κ.λ.π, κ.λ.π,της δυσπιστίας που έχει δημιουργήσει αυτή η διαχείριση; τον τυχοδιωκτισμό των πολιτικών μας που επιβραβευόταν με την ψήφο μας προς αυτούς;

    Για να μην πολυλογώ, έχω την πεποίθηση ότι δίκαια λαμβάνουμε τις συνέπειες των πράξεων μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταίροι μας είναι λευκές περιστερές που εξαπατήθηκαν από εμάς. Κάθε άλλο.

    Είναι νομίζω καιρός να δραστηριοποιηθούμε παραγωγικά. Να οργανώσουμε και να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας έτσι όπως ο αείμνηστος Καποδίστριας είχε κάνει, χρησιμοποιώντας μόνο δικά μας μέσα.

    Είναι λίγες σκέψεις μόνο που μπορούμε να τις συζητήσουμε και διεξοδικότερα γιατί πρέπει να βρούμε άκρη με την κατάσταση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω τι έκανε η αριστερά, ξέρω πως ο λαός ψήφισε και έπρεπε να ψηφίσει το ΟΧΙ. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναξιόπιστος, δεν σημαίνει πως σαν λαός δεν έχουμε αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

    Εμείς καλώς είπαμε ΟΧΙ όπως είχαμε χρέος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ κακώς πράττει ότι πράττει. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμνηστεύει όλους όσοι υποστήριζαν το ΝΑΙ ή την αποχή και για τους οποίους πιστεύω πως είτε δεν φρόντισαν -κακώς- να ενημερωθούν επαρκώς ή είχαν συμφέρον, συνεπώς είναι προδότες του έθνους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλης Μακρής11 Ιουλίου, 2015 12:06

    ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    Επειδή ήδη έγιναν δύο σχόλια στο άρθρο μου που ευγενώς φιλοξένησε ο αγαπητός φίλος Μανώλης Βολουδάκης θα ήθελα να τοποθετηθώ σύντομα για να διαλύονται κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις. Σε ένα σχόλιο τονίζεται ότι «χαρακτηριστικό της Αριστεράς είναι η εξαπάτηση». Εδώ παραβιάζονται ανοικτές θύρες. Η εξαπάτηση δεν είναι ίδιον της Αριστεράς μόνον. Πρωτίστως και εξ ίσου η εξαπάτηση είναι τρόπος πολιτικής γραφής και συμπεριφοράς του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και την ευθύνη την είχαν πρωτίστως οι δυνάμεις της Δεξιάς και του Κέντρου από το 1944 και εντεύθεν. Έπειτα την ευθύνη για την διαχείριση των ευρω-κονδυλίων και των προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ που εισήλθαν στην χώρα μας, την έχει απλά και χύμα ο λαός ; Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση και σχεδιασμός για την απορρόφησή τους και την διαχείρισή τους ; Εκεί δεν στήθηκε το «μεγάλο φαγοπότι» και δεν καρπώθηκαν ανενδοίαστα τα οφέλη οι προσκολλημένοι στο νεποτισμό του ολέθριου δίδυμου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ; Οι «εθνικοί» εργολάβοι της ντροπής και της αρπαχτής δεν είναι γνωστοί ; Και δεν μιλώ με καμιά λογική συμψηφισμού και ισοκατανομής ευθυνών. Mα τόση άγνοια και εθελοτυφλία πια ; Δεν νιώθω την ανάγκη να πω πόσο αντιΣΥΡΙΖΑ είμαι. Δεν με προκαθορίζει κανένα «αντί». Ανήκω και πιστεύω στην «ΚΟΙΝΩΝΙΑ». Έχω τοποθετηθεί (και τοποθετούμαι) επί της κοσμοθεωρίας του και των θεμελιωδών πολιτικών θέσεών του. Απλώς έχω την αίσθηση ότι δεν έχουν καταστεί κατανοητές οι πρόσφατες αποφάσεις της «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» και συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου της 6/7/2015 καθώς και η εξαιρετική τοποθέτηση «Γιατί ΟΧΙ» της 4ης Ιουλίου 2015. Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω κάτι σαν επωδό. Ούτε η Αριστερά είναι ο εγγυητής – υπερασπιστής των εργαζομένων, και ούτε η Δεξιά είναι ο εγγυητής – υπερασπιστής των εθνικών δικαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργος Διονάς12 Ιουλίου, 2015 14:53

    Νομίζω ότι κύριο χαρακτηριστικό της Αριστεράς δεν είναι τόσο η εξαπάτηση , αλλά... η αυταπάτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε στην απατηλή , αδιέξοδη και συνάμα επικίνδυνη Ευρωπαιστική ιδεοληψία του, στις φανφάρες περί κάποιας άλλης Ευρώπης των λαών, των κινημάτων, των εργαζομένων κ.λ.π. κ.λ.π. Πώς να μιλήσει και να γυρίσει στο εθνικό νόμισμα η σημερινή κυβέρνηση, αφού ακόμα και μόνο στο άκουσμα κάθε τι εθνικού παθαίνουν αλλεργία;Το μόνο καλό από όλη αυτή την ιστορία κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ότι με τη παταγώδη αποτυχία και του ΣΥΡΙΖΑ , μπήκε η ταφόπλακα -θέλω να πιστεύω οριστικά- στο παλαιό πολιτικό μας σύστημα έτσι όπως το γνωρίσαμε από την μεταπολίτευση και εδώ.Οι αντικειμενικές συνθήκες βοηθούν πλέον στο να αναδειχθούν οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές με την Ευρώπη που που είναι καθαρά πνευματικές.Εκείνο όμως που λείπει είναι ο υποκειμενικός παράγοντας δηλ. οι άνθρωποι με ανάλογες ανησυχίες, αλλά και ο ηγέτης που θα θέσει αυτό το θέμα. Ο λαός μας δεν θα αντέξει το νέο αριστερόστροφο μνημόνιο. Εκείνο όμως που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σηκώσει τουλάχιστον εκείνος που θέλει να λέγεται χριστιανός, είναι ο οριστικός διαχωρισμός της πατρίδος μας απο ότι έμεινε απο την Θεοφιλή ιδιοπροσωπία της. Με οιονδήποτε κυβερνώντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή