Τα δημοσιεύματα και η αλήθεια - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/06/2015

Τα δημοσιεύματα και η αλήθεια

Οι πολιτικάντηδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την Ελλάδα να προχωρήσει στην ψήφιση ειδικού νόμου που θα περιορίζει την κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία προσθέτει πως εάν δεν υπάρξει απόφαση στο eurogroup της Πέμπτης (18/6/2015), θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή (19/6/2015).

Εκεί θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι "ισχυροί" της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Σε περίπτωση άρνησης της Ελλάδος να ακολουθήσει το αίτημα των εταίρων, η χώρα θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης.

Το Βερολίνο θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρχει λύση στο eurogroup της Πέμπτης (18/6/2015) χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ως εκ τούτου εκτιμούν-προβλέπουν ότι το βάρος θα πέσει στην σύνοδο κορυφής, όπου είναι πιθανό να αναζητηθεί πολιτική λύση. Μάλιστα μια πιθανή εκδοχή αυτής της λύσης είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο, έτσι ώστε συγκροτηθεί μέχρι τότε ένα πρόγραμμα ύψους 30-35 δις ευρώ και διάρκειας τριών ετών.

Πολύ σημαντική επίσης θεωρείται η συνεδρίαση της ECB την Τετάρτη 17/6/2015, καθώς όσο δεν κλείνουν οι διαπραγματεύσεις τόσο παραμένει ισχυρή η πιθανότητα για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αξίας των Ελληνικών εγγυήσεων, όπως τουλάχιστον εισηγούνται αρκετοί στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να εξεταστεί από το Δ.Σ. της ECB ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης προς την χώρα μας, ενώ θα ενίσχυε την πίεση που ήδη δέχονται οι Ελληνικές τράπεζες που έχουν περιορισμένη ρευστότητα. Η διαπραγμάτευση δεν έχει «κλείσει» ακόμα και έτσι η ECB, όπως και οι λοιποί δανειστές μας, ισχυρίζονται ότι περιμένουν νέες προτάσεις από την Ελλάδα.

Οι Financial Times είναι απόλυτοι στην εκτίμηση τους λέγοντας πως «Η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές για να αποφύγει τους έλεγχους κεφαλαίων. Mε την χώρα να ξεμένει από χρήματα και τους νευρικούς καταθέτες να βγάζουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες, η συζήτηση για έκτακτα μέτρα όπως έλεγχοι της κίνησης κεφαλαίων είναι εκτεταμένη και οι αναλυτές προειδοποιούν την Αθήνα ότι σύντομα θα αναγκαστεί να τα εφαρμόσει.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει λόγω της μη αποπληρωμής της δόσης ύψους 1,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα τότε θα μπορούσε να αναγκαστεί να επαναλάβει αυτό που έκαναν η Κύπρος και η Αργεντινή, οι οποίες επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την «αιμορραγία ρευστού» στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση».

Αυτά είναι τα δημοσιεύματα του δυτικού τύπου αλλά δεν περιγράφουν τα πραγματικά προβλήματα της Ελλάδος. Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι πως αυτοί που διαπραγματεύονται για λογαριασμό της, δηλαδή η κυβέρνηση, είναι αυτή που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά. Έχοντας ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές για νέα υφεσιακά μέτρα αλλά κυρίως για την δήμευση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, ψάχνει τον τρόπο για να γνωστοποιήσει στον λαό το τι μέλλει γενέσθαι.

Κάποιοι από εμάς που δίνουμε καθημερινά τον μεγάλο αγώνα για να μην ισχύσουν τα αντεθνικά μέτρα της κατάργησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, και κυρίως στα ακριτικά, βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με το πολιτικό κατεστημένο των κομμάτων του Ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης που μάχονται ανελέητα τον τόπο!

Το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά, όπως έχω ξαναγράψει, δεν είναι οικονομικό ζήτημα. Είναι εθνικό θέμα και η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτό το μέτρο δείχνει πως έχει σκοπό να ερημώσει τα σύνορά μας. Η τακτική της στο θέμα των μεταναστών καθώς και στο ζήτημα που αφορά στον ΦΠΑ, μαρτυρεί πως έχει βλέψεις εντελώς άσχετες με την οικονομική κρίση αλλά πολύ σχετικές με την αλλοίωση του πληθυσμού της πατρίδος μας.

Το παιχνίδι είναι στημένο σε όλα τα μέτωπα και γι' αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια της αδράνειας και της μη συμμετοχής. Το μέλλον του τόπου πρέπει και αφορά όλους μας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου