Το σήριαλ οδεύει προς το τέλος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/05/2015

Το σήριαλ οδεύει προς το τέλος

«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν είναι taboue», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του eurogroup Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα (7/5/2015) στη Γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Ο υπόλογος στο Ολλανδικό κοινοβούλιο και πρόεδρος του eurogroup (!) επισημαίνει πως «τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες», ανάμεσα στην Αθήνα και στο υπόλοιπο eurogroup. Παρότι όπως τονίζει «είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε σε μια οριστική συμφωνία στις 11 Μαΐου ουδείς συζητεί άλλο σενάριο από το να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για ένα οικονομικά ανεξάρτητο μέλλον εντός της ευρωζώνης».

Η μοναδική καταληκτική ημερομηνία για τις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της είναι, από πολιτικής απόψεως «τα τέλη Ιουνίου που θα τελειώσει το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει επίσης μια καταληκτική ημερομηνία, αν το πρόβλημα της ρευστότητας καταστεί πολύ σημαντικό στην Αθήνα», εξηγεί ο Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, που συμπληρώνει πως «είναι προς το κοινό συμφέρον μας να αποφύγουμε να φθάσουμε εκεί, γιατί δεν θέλουμε μια συμφωνία κατόπιν εξαναγκασμού».

Ο πρόεδρος του eurogroup διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες και στο ΔΝΤ, το οποίο συνιστά μια ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, και σημειώνει πως «στο eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είχαμε πει πως, αν η Αθήνα εκπλήρωνε όλες τις δεσμεύσεις της, τελείωνε το πρόγραμμα και το χρέος της εξακολουθούσε να μην φαίνεται εξυπηρετήσιμο, τότε θα έπρεπε να προχωρήσουμε περισσότερο. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι taboue. Το μοναδικό πράγμα που είναι πολιτικά αδύνατο είναι η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του, που ανέρχεται στο ποσό των περίπου 320 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως η συζήτηση αυτή σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα γίνει παρά μόνον όταν θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θα αναφερόταν στις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εν μέρει λόγω και του αντίκτυπου που κάτι τέτοιο θα είχε στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Μιλώντας σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ερωτηθείς για την πιθανότητα μιας GRexit, απάντησε: «Εάν έλεγα ότι η GRexit αποτελεί επιλογή, τι πιστεύετε ότι θα συνέβαινε στις χρηματοοικονομικές αγορές;»

Ο Juncker έχει κατά το παρελθόν αποκλείσει το ενδεχόμενο Grexit, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να κάνουν εικασίες για μια τέτοια πιθανότητα, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να προκληθεί μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα.

Ο Juncker είπε ότι νωρίτερα σήμερα (7/5/2015) μίλησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi για την Ελλάδα και ότι στη συνέχεια θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δήλωσε επίσης ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, χωρίς ωστόσο να θέλει να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τις λεπτομέρειες αυτές που δεν αποκαλύπτει ο Juncker, δεσμεύομαι να αποσαφηνίσω σύντομα. Ήδη οι πληροφορίες μου κάνουν λόγο για μεγάλη οπισθοχώρηση και υπαναχώρηση εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης που φαίνεται πως εξάντλησε το ρόλο της.

Εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες τελικά φαίνεται πως ήμασταν θεατές μιας προαποφασισμένης χρεωκοπίας, μιας προσυμφωνημένης παράδοσης στους δανειστές και εντέλει της πλήρους υποταγής στα δυτικά σχέδια. Αλλά, όπως προείπα, θα επανέλθω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου