Φουντώνει η ανησυχία της Δύσης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/03/2015

Φουντώνει η ανησυχία της Δύσης

Επανέρχονται τα σενάρια για πιθανό ενδεχόμενο μιας GRexit, γεγονός που τρομοκρατεί την Ε.Ε. αλλά ευνοεί την Ελλάδα. Όσο καθυστερεί η συμφωνία με τους εταίρους, τόσο επανέρχονται στο προσκήνιο όλα τα πιθανά σενάρια για το μέλλον όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της ευρωζώνης.

Σημερινό (31/3/2015) δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να επιφέρει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζημίες δισεκατομμυρίων, μια «τρύπα» που θα κληθούν να καλύψουν η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Οι απώλειες αυτές θα έρθουν να προστεθούν στην αδυναμία εκπλήρωσης μέρους ή του συνόλου του χρέους της Ελλάδας που ξεπερνάει -κατά τους δανειστές- τα 320 δις ευρώ και παρέχει ακόμη ένα λόγο για την διατήρηση της Αθήνας εντός της νομισματικής ένωσης.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο πρακτορείο, η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις έχει παρακινήσει την ECB να εξετάσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής GRexit και να αποκαλύψει έναν πιθανότατα αρκετά μεγάλο λογαριασμό για την κεντρική τράπεζα.

Το ακριβές μέγεθος του ρίσκου για την ECB δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, καθώς η απόσυρση της στήριξης στην Ελλάδα θα εγείρει μια σειρά από νομικά ζητήματα που θα χρειαστεί χρόνια να απαντηθούν, σημειώνει στην ανάλυση του το Reuters.

Σύμφωνα με τον Mario Draghi η συνολική έκθεση της ECB στην Ελλάδα ανέρχεται στα 104 δις ευρώ. Η ανάλυση επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε απώλειες θα είναι επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν πληρώσει το Ελληνικό δημόσιο και θα επιμερισθούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η ECB ανήκει από κοινού σε όλα τα μέλη της.

«Εάν ένας ωθηθεί εκτός, οι υπόλοιποι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» αναφέρει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Αφήνεις αυτούς που μένουν πίσω με ένα ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο. Η απώλεια θα απορροφηθεί από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Βρίσκονται σε θέση να απορροφήσουν αυτή την απώλεια;» αναρωτήθηκε.

Η ECB αρνήθηκε να σχολιάσει τις όποιες υποχρεώσεις θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, πρόσθεσε το Reuters.

Δεν θα κουραστώ ποτέ να τονίζω πως η GRexit είναι η μόνη επιλογή και θα έπρεπε να είναι η μοναδική επιδίωξη της Ελληνικής κυβέρνησης. Αντί αυτού, όμως, παρατηρούμε άσκεφτες και ανούσιες προσπάθειες που δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου