3ο πακέτο με αντάλλαγμα αλλαγή συνόρων; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/03/2015

3ο πακέτο με αντάλλαγμα αλλαγή συνόρων;

Διαψεύδει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem, τις πληροφορίες περί συζήτησης ενός νέου προγράμματος δανειοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα φτάνει τα 30 έως 50 δις ευρώ. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζητούν για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης» δήλωσε η εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Simone Boitelle.

Την πληροφορία για το τρίτο πακέτο είχε φέρει στο φως ο υπουργός των Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos Jurado, λέγοντας μάλιστα ότι το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει περισσότερο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, η οποία, όπως σημείωσε, δεν έχει εναλλακτική παρά μόνο την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Ο υπουργός των Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos Jurado, αποκάλυψε χτες (2/3/82015) ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις για ένα νέο δάνειο 30 με 50 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο Ισπανός υπουργός, που προορίζεται κατά πάσα πιθανότητα για διάδοχος του Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem ως επικεφαλής του eurogroup, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ο μόνος εφικτός δρόμος για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Πάντως, ο Luis de Guindos Jurado διευκρίνισε ότι το νέο πακέτο θα έχει πιο ευέλικτους όρους από το παλιό, κλασικό, και ανελαστικό πρόγραμμα στήριξης.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας χτες (2/3/2015) σε εκδήλωση στην Pamplona, είχε πει ότι το νέο πακέτο διάσωσης που θα προσφέρει περισσότερο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα, ενώ είχε κάνει γνωστό ότι η συμμετοχή της χώρας του στο κεφάλαιο θα ήταν της τάξης του 12-13%.

Μπορεί να διαψεύδει ο Ολλανδός υπουργός των Οικονομικών, αλλά ο διαφαινόμενος διάδοχός του στην προεδρία του eurogroup δεν είναι αφελής έτσι ώστε να κάνει μία τέτοια δήλωση. Το σίγουρο είναι πως ο Dijsselbloem κρατάει ισορροπίες ανάμεσα στους Γερμανούς που περιμένουν μια ενδεχόμενη Ελληνική χρεοκοπία και την υπόλοιπη ευρωζώνη που δεν επιθυμεί περαιτέρω κλυδωνισμούς στο ευρώ.

Μέσα σε όλη αυτή τη δίνη των εξελίξεων, υπάρχει και η Ελληνική κυβέρνηση η οποία παίζει το ρόλο του αστάθμητου παράγοντα και της απροσδόκητης εξέλιξης, αποπροσανατολίζοντας, όμως, σύσσωμη την Ελληνική και Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη από το ουσιαστικό πολιτικό παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή: Την δυτική προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των συνόρων των χωρών στα Βαλκάνια και κυρίως την σμίκρυνση της Ελλάδος.

Αυτή τη στιγμή, η σημερινή κυβέρνηση δεν ξέρουμε τι ρόλο επιτελεί και πως θα αντιδράσει στο μέλλον. Προς το παρόν ασχολείται και προβάλλει μόνο τα οικονομικά ζητήματα, ενώ την ίδια ώρα η Πατρίδα κινδυνεύει από τους γείτονες (και όχι μόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου