Όσο είστε μαζί μας, θα έχετε ρευστό - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

13/02/2015

Όσο είστε μαζί μας, θα έχετε ρευστό

Η Αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναφέρει ότι οι εκροές καταθέσεων από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους τρεις μήνες φτάνουν τα 18 δις ευρώ. Ακόμη, επικαλούμενη το δημοσίευμα του Reuters στις 11 Φεβρουαρίου, τονίζει πως οι εκροές κεφαλαίων συνεχίστηκαν στην Ελλάδα και τον Φεβρουάριο και ανέρχονται μέχρι τώρα στα 1 δις ευρώ. Με αυτόν τον ρυθμό, το μηνιαίο ποσό θα διαμορφωθεί περί τα 2-3 δις ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 1% με 2% των συνολικών καταθέσεων. «Πιστεύουμε ότι η εκροή καταθέσεων παραμένει ανησυχητική εξέλιξη. Ενδεχόμενη αποτυχία επίλυσης την τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.

Όπως τονίζει, αν αφήσει κανείς κατά μέρος την πολιτική, «θεωρούμε ότι η αναδιάρθρωση των Ελληνικών τραπεζών έχει ισχυρές βάσεις και ότι τα ελλείμματα στην ρευστότητα θα στηριχθούν από την ECB εάν η Ελλάδα διατηρήσει έναν διάλογο με τους διεθνείς πιστωτές και τελικά παραμείνει στην ευρωζώνη». Εάν συμβεί αυτό, επισημαίνει η Goldman Sachs, μπορεί να ενισχυθούν οι αποτιμήσεις. Ωστόσο, εάν αμφισβητηθεί η υποστήριξη της ECB και/ή επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, εκτιμά ότι οι κάτοχοι τίτλων θα υποστούν περαιτέρω απώλειες. Παράλληλα η τράπεζα παραμένει ουδέτερη για τις Ελληνικές τράπεζες.

Ειδικά για τη χθεσινή (12/2/2015) απόφαση της ECB να αυξήσει την πρόσβαση των Ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας κατά 5 δις ευρώ και να φτάσει στα 65 δις ευρώ, η Goldman Sachs σημειώνει πως η τρέχουσα εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA θα φθάσει στο 16% του ενεργητικού τους, έναντι μηδέν τον Δεκέμβριο του 2014. Σημειώνει ωστόσο πως το ανώτατο επίπεδο του ELA ήταν 124 δις ευρώ το 2012, όταν και η στήριξη αντιστοιχούσε στο 28% του ενεργητικού των Ελληνικών τραπεζών.

Οι Αμερικανοί επιβουλεύονται τις Ελληνικές τράπεζες και σίγουρα αναμένουν τα ανταλλάγματα για τη στήριξη που παρέχουν στην Ελληνική κυβέρνηση. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η στιγμή που επέλεξαν να κάνουν την συγκεκριμένη διαπίστωση και κυρίως αποσκοπούν στην τόνωση της εμπιστοσύνης στις Ελληνικές τράπεζες.
Αυτό που αγωνιωδώς προσπαθεί από χτες η Δύση, είναι να πείσει πως στην Ελλάδα η τάξη έχει αποκατασταθεί και πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σε ότι αφορά στην ρευστότητα των τραπεζών, καθώς επίσης και μιας ενδεχόμενης GRexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου