Σπασμωδικές αντιδράσεις αντί πολιτικού σχεδιασμού

Η εγκατάλειψη από τη Ρωσία του σχεδίου για τον αγωγό αερίου South Stream επιβεβαιώνει την ανάγκη για την Ε.Ε. να διαφοροποιήσει τις πηγές των προμηθειών της, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τον South Stream και ο τρόπος με τον οποίο αυτό αποφασίσθηκε επιβεβαιώνουν πόσο σημαντική είναι για την Ευρώπη η διαφοροποίηση των πηγών των προμηθειών της», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για τον Προϋπολογισμό, Kristalina Ivanova Georgieva, την επομένη της ανακοίνωσης από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Vladimirovich Putin ότι το σχέδιο εγκαταλείπεται.

«Αυτή η νέα εξέλιξη θα πρέπει να συζητηθεί. Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η Ε.Ε. μια "ένωση της ενέργειας", μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την ενέργεια Maroš Šefčovič.

Στο μεταξύ, οι μετοχές των Ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του South Stream σημείωσαν σήμερα μεγάλη πτώση. Οι μετοχές της Γερμανικής χαλυβουργίας Salgitter κατέγραψαν πτώση άνω του 7% στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Η Salgitter είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο στην κατασκευή του αγωγού. Πτώση κατά περισσότερο από 8% σημείωσαν επίσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου οι μετοχές της Ιταλικής εταιρείας Saipem, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ENI.

Ο South Stream είναι ιδιωτική πρωτοβουλία των ομίλων Gazprom της Ρωσίας και ENI της Ιταλίας, κόστους 16 δις ευρώ. Οι εργασίες για τον αγωγό άρχισαν επισήμως το Δεκέμβριο του 2012 και επρόκειτο να συνδέσει, έχοντας συνολικό μήκος 3.600 χιλιομέτρων, τη Ρωσία με τη Βουλγαρία περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να εξυπηρετήσει στη συνέχεια τη Δυτική Ευρώπη, ιδιαίτερα όμως την Ιταλία και την Ελλάδα, μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας. Επρόκειτο να έχει τη δυνατότητα 63 δις κυβικών μέτρων ετησίως, δηλαδή όσο και οι Ευρωπαϊκές αγορές Ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την Gazprom τον αυστηρό σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. και κυρίως να επιτραπεί η πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, ενώ μπλόκαρε το πρόγραμμα λόγω της έλλειψης συμφωνίας από τη Ρωσική πλευρά. Οι Βρυξέλλες απείλησαν με κυρώσεις τα επτά κράτη μέλη τους που ενέχονται στο πρόγραμμα, αν άρχιζαν τις εργασίες. Οι ενδιαφερόμενες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Κροατία και η Σλοβενία, καθώς επίσης και η Σερβία η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.

Σε πλήρη αντίθεση με την Ρωσία που βαδίζει βάσει σχεδίου και πολιτικού πλάνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίδεται σε αλχημείες και επιπολαιότητες που ουσιαστικά δεν οδηγούν πουθενά. Αφού πρώτα κατέστρεψε ένα έργο που ήταν προς όφελός της, προσπαθεί να βρει με ημίμετρα τη λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Είναι πασιφανές πως το μόνο που επιδιώκει είναι η απομόνωση και η οικονομική πίεση της Ρωσίας, αλλά τελικά το μόνο που κατορθώνει είναι να δυσκολεύει τα κράτη-μέλη της που ακολουθούν πιστά τον παραλογισμό της. Δυστυχώς σε αυτά συγκαταλέγεται και η χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.