Η σύνοδος των ... ανίσχυρων ισχυρών - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/06/2015

Η σύνοδος των ... ανίσχυρων ισχυρών

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη της Γερμανίας όσον αφορά sτην απομόνωση της Ρωσίας από τη συμμετοχή στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G7, των επτά υποτιθέμενων "ανεπτυγμένων" οικονομιών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί στο πολυτελές ξενοδοχείο Schloss Elmau (Βαυαρικές Άλπεις) το διήμερο 7 και 8 Ιουνίου. Πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι τονίζουν πως αποκλεισμός της Ρωσίας από το G7 αποτελεί άλλη μία «χαμένη ευκαιρία» για την Ευρώπη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την χώρα.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, τα θέματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας: «Δεν είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί μακροπρόθεσμα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια, όπως η τρομοκρατία, ή το περιβάλλον ή τις εμπορικές συναλλαγές, όσο η Μόσχα παραμένει στο περιθώριο».

Παρά το γεγονός ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Dorothea (Kasner) Merkel θεωρεί «αδιανόητη» της επιστροφή του σχήματος του G8, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, όσο η Μόσχα «δεν αναγνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», πληθαίνουν οι φωνές που εκφράζονται επιφυλακτικά έως και αρνητικά απέναντι σε τέτοιου είδους πολιτική απομόνωση. Άλλωστε η Merkel και οι ομόφρονες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου το οποίο καταπατούν απειράκις ημερησίως!

Όπως μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Deutsche Presse Agentur ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Heinrich Waldemar Schmidt, δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής της ομάδας του G7 δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως οι δυτικές κυβερνήσεις δεν θα «ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά» με φόντο την συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Είτε το θέλουν, είτε όχι, οι δυτικοί οφείλουν να παραδεχθούν πως η Ρωσία ανήκει στους ισχυρούς της γης. Προσωπικά εκτιμώ πως δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός πως πρόκειται για την ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη αυτή τη χρονική στιγμή, από την άποψη της πολιτικής εσωτερικής σταθερότητας, της σιγουριάς που αποπνέει η οικονομική της πολιτική, καθώς και την διπλωματική προτεραιότητα που διακατέχει την εξωτερική της πολιτική.

Οι δυτικοί είναι αντιμέτωποι με την αποτυχία της πολιτικής τους -βλέπε ευρωζώνη, Ουκρανία- και ψάχνουν απεγνωσμένα λύσεις στα αδιέξοδα που μόνοι δημιούργησαν. Ο αφανισμός της Ελλάδος και η απομόνωση της Ρωσίας σίγουρα δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της Δύσης αλλά μάλλον θα το οξύνουν έτι περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου