Οι πρώτες συνέπειες - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/12/2014

Οι πρώτες συνέπειες

Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά καθώς υποχωρούν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών μετά το νέο χαμηλό πενταετίας των τιμών του πετρελαίου και οι επενδυτές συνέχισαν να σταθμίζουν τις συνέπειες από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, αναφέρει σημερινό (30/12) δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 0,5% και καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,3% τον Δεκέμβριο, περιορίζοντας στο 4,4% τα κέρδη του από την αρχή του 2014. Ο δείκτης είχε μια διορθωτική πορεία τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανέκαμψαν οι ενεργειακές μετοχές από τη «βουτιά» που είχαν κάνει. Η Fed (Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) ανακοίνωσε ότι δεν θα βιασθεί να αυξήσει τα επιτόκια και ότι η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ταχύτερο του προβλεπόμενου ρυθμού.

Ο δείκτης ενεργειακών μετοχών του Stoxx 600 σημείωσε τη χειρότερη επίδοση από τους 19 κλαδικούς δείκτες μετά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου για τέταρτη ημέρα. Οι ζημιές για το αργό πετρέλαιο διευρύνθηκαν εν μέσω εικασιών ότι τα αμερικανικά αποθέματα θα διατηρηθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, μη δίνοντας έτσι καμία ένδειξη χαλάρωσης της παγκόσμιας υπερπροσφοράς του «μαύρου χρυσού».

Στην Αθήνα το Χρηματιστήριο είχε ανοδική αντίδραση στο άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή (29/12) ισχυρή πτώση. O γενικός δείκτης τιμών στις 11:00 σήμερα (30/12) το πρωί διαμορφώθηκε στις 829,47 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,18%. Αρχικά υποχώρησε έως τις 815,50 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 0,53%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,39 εκατομμύρια ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,57%.

Απώλειες καταγράφει και σήμερα (30/12) η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς η απόδοση του τριετούς ομολόγου είχε αυξηθεί στο 12,5%, του πενταετούς στο 10,6% και του δεκαετούς στο 9,6%.

Η πτώση των τιμών και η συνακόλουθη αύξηση των αποδόσεων είχε ως αποτέλεσμα να διευρυνθεί το περιθώριο του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, που έχει απόδοση 0,56%, στο 9,04%. Για δεύτερη ημέρα πτωτικά κινούνται και σήμερα οι υπόλοιπες περιφερειακές αγορές στην ευρωζώνη.

Αυτές είναι οι πιο αναμενόμενες αλλά και ανώδυνες επιπτώσεις που θα υποστεί η Ελληνική οικονομία μετά την χτεσινή (29/12) ανεπίτρεπτη και ζημιογόνα πολιτική εξέλιξη για την πατρίδα μας. Από χτες φάνηκε η "'άγρια" κομματική πρόθεση όλων των κομματιδίων στην Ελλάδα προκειμένου να εκμεταλλευτούν την πολύ άσχημη συγκυρία για τον τόπο. Θυμίζουν έντονα τα όρνια που πέφτουν να κατασπαράξουν το πτώμα της χώρας την οποία μόλις λίγες ώρες πριν δολοφόνησαν με βάναυσο και αποτρόπαιο ξενόφερτο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου