Το ευρώ δεν συμφέρει τους Έλληνες - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/10/2015

Το ευρώ δεν συμφέρει τους Έλληνες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η Ιρλανδία και η Ελλάδα είναι αυτές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά στο ατομικό εισόδημα ανά κάτοικο, κατά την περίοδο από το 2009 μέχρι και το 2013. Αντίθετα, η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται ως οι πλέον κερδισμένες, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της ECB (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Αναλύοντας την περίοδο 2009-2013, οι εμπειρογνώμονες της ECB διαπίστωσαν ότι η Ιρλανδία έχασε περισσότερα από 18.000 ευρώ ανά άτομο, η Ελλάδα έχασε 17.000 ευρώ ανά άτομο και η Ισπανία περίπου 13.000 ευρώ. Αντίθετα, στην Ολλανδία και στην Γερμανία, το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε κατά 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, με την αύξηση των οικονομικών επενδύσεων στο διάστημα αυτό να παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο.

Ακόμα και το Reuters επισημαίνει και παραδέχεται πως τα στοιχεία αποτυπώνουν τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Το πρακτορείο, επίσης, τονίζει πως η ECB παρουσιάζοντας τα στοιχεία με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει τις αποκλίσεις παρά το ότι δεν έχει πολλές επιλογές (για την ακρίβεια δεν έχει καμία) που θα της επιτρέψει να τις διορθώσει.

Είναι προφανές, λοιπόν, για ακόμα μια φορά πως η τακτική που ακολουθεί η Ε.Ε. και ιδιαίτερα το εγχείρημα της ευρωζώνης έχει αποτύχει παταγωδώς. Το ζήτημα είναι ποιος επιμένει σε αυτό και για ποιο λόγο.

Στην Ελλάδα θα έπρεπε ακόμα και ο πλέον δύσπιστος να έχει ήδη πεισθεί πως δεν υπάρχει σωτηρία της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ. Η μόνη ελπίδα για την πατρίδα μας είναι η σωστή και συντεταγμένη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κάτι που είχε επισημάνει μετ' επιτάσεως από το 2009(!) μόνο η Πολιτική Παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Με το υπάρχον πολιτικό σύστημα η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα φαντάζει καταστροφική γιατί πολύ απλά θα υπονομευθεί από το ίδιο. Η εθνική πολιτική απαιτεί Έλληνες πολιτικούς και όχι τους εντολοδόχους των Φραγκολατίνων που σήμερα έχουν καταλάβει φασιστικά και δικτατορικά τα ηνία της χώρας. Απαιτεί, ωστόσο, και συνειδητοποιημένους πολίτες και όχι άβουλα όντα που παπαγαλίζουν την προπαγάνδα των υποστηρικτών του ευρώ.

Βρισκόμαστε, συνεπώς, σε διαρκή αναζήτηση Ελλήνων πολιτικών και πολιτών...

2 σχόλια:

  1. Κύριε Μανώλη είχατε πει στις 1/10 οτι τις επόμενες μέρες θα αναπτύξετε περιεκτικά τι σημαίνει "δανεισμός χρήματος"! Μήπως εννοούσατε οτι θα κάνετε αυτήν την ανάλυση κάπου αλλού και όχι στο voloudakis.blogspot.gr;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την υπενθύμιση. Εδώ θα την κάνω την ανάλυση, απλώς καθυστέρησα λόγω έλλειψης χρόνου αυτό το διάστημα. Ζητώ την κατανόησή σας και θα προσπαθήσω άμεσα να τακτοποιήσω την εκκρεμότητα που άφησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή