Plan B και εθνικό νόμισμα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

28/07/2015

Plan B και εθνικό νόμισμα

«Οι άνθρωποι είναι όπως φαίνεται σοκαρισμένοι, σοκαρισμένοι που έμαθαν ότι η Ελλάδα είχε όντως σχέδια για ένα παράλληλο νόμισμα εάν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Πραγματικά θα ήταν σοκαριστικό εάν δεν υπήρχαν εναλλακτικά σχέδια. Το να ετοιμάζεσαι για κάτι που ξέρεις ότι μπορεί να συμβεί δεν δείχνει ότι θέλεις να συμβεί.

Ίσως, κάποια μέρα, μάθουμε και ποια εναλλακτικά σχέδια είχαν οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Σχέδιο εισβολής στον Καναδά; Ενδεχομένως. Σχέδιο να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο σε περίπτωση μιας εξέγερσης λευκών ρατσιστών; Ενδεχομένως.

Το ζήτημα τώρα είναι αν ο Τσίπρας είχε δίκιο που αποφάσισε να μην επικαλεστεί το σχέδιο μπροστά στον εκβιασμό των πιστωτών. Νομίζω ότι έκανε λάθος, αλλά μόνο ο Θεός ξέρει πόσο τεράστια ευθύνη ήταν και ίσως ποτέ να μην μάθουμε ποιος είχε δίκιο».

Αυτοί είναι οι προβληματισμοί του Paul Robin Krugman όπως τους διατυπώνει σε δημοσίευσή του στο προσωπικό blog που διατηρεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδος "The New York Times", αναφορικά με το περιβόητο "plan B" που είχε ή δεν είχε η Ελληνική κυβέρνηση κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Μελετώντας προσεκτικά το τι δήλωσε για το θέμα ο πρώην υπουργός των Οικονομικών μπορεί κανείς να καταλήξει σε δύο συμπεράσματα: Είτε ο πρώην υπουργός είναι πολιτικά ανόητος και αποφάσισε να τελειώσει την καριέρα του μπαίνοντας ακόμα και σε δικαστικές περιπέτειες ή ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει έμμεσα επίδειξη ισχύος στο που μπορεί να φθάσει. Προσωπικά εκτιμώ πως και οι δύο εκδοχές έχουν δόση αλήθειας, αλλά θα σταθώ στο γεγονός του ότι έχουμε να κάνουμε με μια αδίστακτη κυβέρνηση.

Είναι δεδομένο πως η σημερινή συγκυβέρνηση είναι ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ. Μέρα με την ημέρα γίνεται εμφανές και στον πλέον δύσπιστο πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία και σε αυτό έχουν συμπαραστάτες και τους λοιπούς εντολοδόχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ποταμιού αλλά και τους αρτηριοσκληρωτικούς εξτρεμιστές των δύο άκρων (ΚΚΕ και χρυσή αυγή) που με τον τρόπο τους συντηρούν το σύστημα.

Στον αντίποδα οι γραφικοί, όπως εξελίσσονται, "αντάρτες" του ΣΥΡΙΖΑ που με την στάση τους διακωμωδούν την μοναδική λύση που έχει σήμερα ο τόπος μας για να βγει από το αδιέξοδο, δηλαδή την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα απαιτεί πρωτίστως ΕΛΛΗΝΑ πολιτικό και δευτερευόντως σοβαρότητα. Οι άναρθρες κραυγές και οι λαϊκίστικες ατάκες περί επιστροφής στην δραχμή δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως (και) στην πολιτική δεν έχει σημασία το τι λέγεται, αλλά το ποιος είναι αυτός που το λέει και το κυριότερο: Σε τι αποσκοπεί! Εκεί θα κριθούν τα έργα όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου