Κι όμως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί ΑΠΛΑ! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/06/2015

Κι όμως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί ΑΠΛΑ!

«Φοβούμενη πως ένα από τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί έξω από την περιφέρεια του κοινού νομίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει οριστεί να κρατήσει την Ελλάδα σε τροχιά χρηματοδότησης μέχρι το τέλος του μήνα, όμως μία χρεωκοπία δεν θα άφηνε άλλη επιλογή από το να πάψει την υποστήριξή της», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την υπογραφή του John O' Donnell, το οποίο αναφέρεται στην τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς δανειστές, καθώς και στις συνέπειες που θα έχει μια πιθανή Ελληνική χρεωκοπία.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις αξιωματούχων που έχουν γνώση των συζητήσεων. Ένας εξ αυτών δήλωσε στο πρακτορείο: «Εφόσον η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία, θα ήταν τρελό η ECB να αποσύρει τον ELA. Εάν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση όλα θα αλλάξουν. Θα ήταν πολύ δύσκολο για την ECB να εγκρίνει τη χρηματοδότηση με εγγύηση έναν οφειλέτη που έχει χρεωκοπήσει».

Παράλληλα, ο John O' Donnell σημειώνει: «Εδώ και καιρό ασκείται πίεση για αλλαγή πλεύσης στην ECB. Ο διοικητής του ιδρύματος, Mario Draghi, αναγνώρισε πρόσφατα σε δηλώσεις του πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εξετάζουν την μείωση των εχεγγύων που χρησιμοποιούν οι Ελληνικές τράπεζες για να λάβουν χρηματοδότηση. Εάν πρόκειται να αυξηθούν σταδιακά, μοιραία θα διακοπεί και η χρηματοδότηση».

Σε άλλο δημοσίευμα του Reuters με την υπογραφή του Jan Strupczewski, το πρακτορείο αναφέρει πως πλέον το ενδεχόμενο της Ελληνικής χρεωκοπίας εξετάζεται επίσημα από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ECB.

«Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών που προετοιμάζουν την επόμενη συνεδρίαση του eurogroup ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους στην Bratislava, λέγοντας πως υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια σχετικά με το τι είναι πιθανό να συμβεί στην Ελλάδα στο τέλος του Ιουνίου. Το πρώτο ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας, κάτι που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο λόγω χρόνου. Το δεύτερο σενάριο είναι η περαιτέρω επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης το οποίο λήγει αυτόν τον μήνα την ίδια στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 1.600.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ. Το τρίτο -που συζητήθηκε για πρώτη φορά επίσημα σε τόσο ψηλό επίπεδο στην Ε.Ε.- ήταν να δεχθούν ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει. Η συνάντηση ωστόσο δεν κατέληξε ούτε σε απόφαση, ούτε σε ξεκάθαρο συμπέρασμα».

Το δημοσίευμα συνεχίζει με την παρατήρηση πως: «Για πρώτη φορά υπήρξε συζήτηση ενός "Plan B" για την Ελλάδα. Μέχρι τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν αποφύγει να συζητήσουν μια τέτοια πιθανότητα, ακόμα και σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτήν της Πέμπτης (σημ. ΜΒΒ: χθες 11/6/2015), παρόλο που μερικές κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας είχαν προετοιμαστεί από μόνες τους για αυτήν».

Ο Strupczewski καταλήγει το δημοσίευμά του ως εξής: «Η συζήτηση ήταν πολύ θεωρητική γιατί το σενάριο της πτώχευσης μιας χώρας της ευρωζώνης εντός της νομισματικής ένωσης θα είναι χωρίς προηγούμενο. Η συζήτηση δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα πάνω σε αυτό».

Οι δυτικοί ανακάλυψαν αυτό που ολόκληρος ο υπόλοιπος κόσμος γνώριζε, δηλαδή πως η Ελλάδα είτε θα συμφωνήσει στο να ακολουθήσει την πολιτική που αυτοί θέλουν, είτε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα "διάσωσης", είτε θα χρεωκοπήσει. Από την αρχή των "διαπραγματεύσεων" τόσο οι δανειστές, όσο και οι Έλληνες κυβερνώντες λένε τα ίδια και τα ίδια.

Δεν έχει καμία σημασία αν για πρώτη φορά σε υψηλό επίπεδο (όσο υψηλό μπορεί να είναι/θεωρηθεί το επίπεδο των πολιτικών της Δύσης) παραδέχονται πως είναι ορατό το ενδεχόμενο της Ελληνικής χρεωκοπίας. Αυτό παραμένει ένα σενάριο που όλοι το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό.

Υπάρχει, βέβαια, πάντοτε διαθέσιμο το αυθεντικό Ελληνικό σενάριο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί για να το στηρίξουν και να το διεκδικήσουν. Έτσι η τελική μάχη θα δοθεί, κατά πως φαίνεται, με το ανθελληνικό πνεύμα να διακατέχει αμφότερες τις πλευρές των διαπραγματευόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου