Τα παιχνίδια της Δύσης στην Αργεντινή - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/06/2015

Τα παιχνίδια της Δύσης στην Αργεντινή

Αναζωπυρώθηκε προχθές Τετάρτη 10/6/2015 η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής και Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Falkland ή ορθότερα Ilhas Malvinas όπως τα ονομάζουν οι Αργεντινοί, με την πρόεδρο της Αργεντινής Cristina Elisabet Fernández de Kirchner να χαρακτηρίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό «σχεδόν αγενή» αναφερόμενη στα σχόλια που έκανε ο David William Donald Cameron σε αξιωματούχο της κυβέρνησής της σχετικά με το διαφιλονικούμενο (;) αρχιπέλαγος.

Στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με την κοινότητα των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (The Community of Latin American and Caribbean States - CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός των Εξωτερικών της Αργεντινής, Héctor Marcos Timerman, είχε έναν έντονο διάλογο με τον Cameron σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νησιών Malvinas.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί, ο Timerman κατήγγειλε τη Βρετανία ότι είναι προσκολλημένη σε μία «αποικιοκρατική» πολιτική, ενώ ο Cameron χαρακτήρισε τις δηλώσεις Timerman «απειλητικές», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam.

«Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν οργισμένη, σχεδόν αγενής», δήλωσε η Fernández στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.

Τον Απρίλιο η Αργεντινή ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες σε δικαστήριο της χώρας εναντίον πέντε εταιρειών, εκ των οποίων οι τρεις είναι Βρετανικές, που πραγματοποιούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά των Ilhas Malvinas, μία κίνηση την οποία η Βρετανία χαρακτήρισε ως εκφοβισμό.

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε μικρής διάρκειας πόλεμο για τα εν λόγω νησιά το 1982 από τον οποίο νικήτρια βγήκε η Βρετανία. Έκτοτε, η Βρετανία διοικεί ως υπερπόντια κτήση τα νησιά Malvinas. Ο πληθυσμός του αρχιπελάγους αυτού ανέρχεται σε περίπου 3.000 κατοίκους, οι οποίοι σε προβοκατόρικο και αρκετά αμφισβητούμενο δημοψήφισμα του 2013 ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό Βρετανική κυριαρχία.

Το "δημοψήφισμα" παραπέμπει σε μεθόδους που κατά το παρελθόν εφάρμοσε ο Hitler αλλά και απολυταρχικά καθεστώτα με την απειλή βίας και την χρήση νοθείας. Διαφορετικά πως μπορεί να εξηγηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού, όταν υπέρ της Βρετανίας ψήφισαν 1,513 ή ποσοστό 99.8%, ενώ εναντίον ψήφισαν μόλις 3 (!) ή σε ποσοστό το 0.17%.

Αυτή είναι η Δύση που πολεμάει την αλήθεια και την ειρήνη όπου μπορεί στον πλανήτη. Με αυτά τα μάτια κρίνει η Δύση και κατηγορεί αστήρικτα την Ρωσία που μάχεται να διατηρήσει τα εδάφη και την ηθική της. Η διαφαινόμενη αναζωπύρωση θέλει να χτυπήσει την Αργεντινή που ανέκαμψε από τα ύπουλα χτυπήματα της Δύσης που αντί να την χρεωκοπήσουν την κατέστησαν ακόμα πιο δυνατή.

Η Αργεντινή πληρώνει το τίμημα της συνεργασίας με την Ρωσία, αλλά δεν φαίνεται να την πτοεί γιατί έχει για πρόεδρο μια ισχυρή προσωπικότητα που η ανδρεία της ξεπερνάει κατά πολύ τον αμφισβητούμενο ανδρισμό πολλών εκ των δυτικών "ηγετών"-μαριονετών. Η Cristina Elisabet Fernández de Kirchner έχει αποδείξει ότι είναι ηγέτης, ενώ αντίθετα οι δυτικοί "ομόλογοί" της είναι πειθήνια πιόνια σκοτεινών συμφερόντων.

1 σχόλιο:

  1. Βασίλης Μακρής12 Ιουνίου, 2015 08:18

    "Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του΄". Και ξερνάει τη χολή του, συμπληρώνοντας την παροιμία. Πολύ καλό και αυτό το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή