Οι μαύροι κύκνοι της τέλειας καταιγίδας (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/06/2015

Οι μαύροι κύκνοι της τέλειας καταιγίδας (2)

Το τέλος της Αμερικανικής αυτοκρατορίας
Θα μπορούσατε να δείτε την αυτοκρατορία να αποσυντίθεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα να αποχωρήσει από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και η Αμερικανική αυτοκρατορία καταρρέει. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται. Τώρα βλέπουμε ποιά θα μπορούσε να είναι αυτή η χώρα: θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα.

Έχουμε ξαναμιλήσει για αυτό. Αν οι Έλληνες πουν: «Κοίτα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν δίνουν δεκάρα για μας, αλλά πρόκειται να μας πατήσουν κάτω. Γι’αυτό λοιπόν κι εμείς χρεωκοπούμε» και στην συνέχεια στραφούν προς την Ρωσία, αυτό είναι το τέλος της Αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Αυτό το πράγμα μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή
Έτσι, τότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε, «Γιατί η Washington, η οποία είναι τόσο παράφρων με την ιδέα της αυτοκρατορίας της, δεν λέει στην Ε.Ε., «Αφήστε ήσυχη την Ελλάδα»; Ή γιατί το Fed απλά δεν εκτυπώνει χρήματα για να διασώσει την Ελλάδα; Αν θα μπορούσε να τυπώσει χρήματα για να διασώσει την JP Morgan, την Citibank, την Goldman Sachs και τις Βρετανικές τράπεζες, γιατί δεν μπορεί να εκτυπώσει χρήματα για να διασώσει την Ελλάδα και να απαλλαγεί από το πρόβλημα; Αυτό δείχνει πόσο ηλίθιοι είναι. Παίρνουν περισσότερη ευχαρίστηση από το να καταπιέζουν τους ανθρώπους, σε αυτή την περίπτωση τους Έλληνες, από ό, τι για να σώσουν την δική τους αυτοκρατορία. Έτσι, αυτό το πράγμα μπορεί να ανατιναχτεί ανά πάσα στιγμή.

Θυμάστε όταν μας διαβεβαίωναν ότι η εισβολή στο Ιράκ θα ήταν ένας πόλεμος τριών εβδομάδων που θα κόστιζε 70 δις δολλάρια, πληρωμένα από τα έσοδα του Ιρακινού πετρελαίου; Αυτό ήταν πριν από 14 χρόνια. Σύμφωνα με τον Joseph Stiglitz, βραβευμένο με Νόμπελ στα οικονομικά, και την Linda Bilmes, μια ειδική σε θέματα προϋπολογισμού στο πανεπιστήμιο του Harvard, το ελάχιστο κόστος του πολέμου στο Ιράκ είναι 3 τρις δολάρια. Τι είδους πλήρης αποτυχία είναι αυτή; Κάθε ιδιωτική εταιρεία της οποίας η διοίκηση θα έφερνε μια καταστροφή σαν αυτή, θα είχε απολύσει και μηνύσει κάθε έναν από αυτούς που ευθύνονται. Και όμως, οι υπεύθυνοι εδώ εξακολουθούν να είναι (θεωρείται ότι είναι) αξιοσέβαστοι.

Το πιο τρομακτικό πράγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πλήρης απουσία οποιασδήποτε ικανής ηγεσίας. Δεν υπάρχει ούτε ένας ικανός ηγέτης στο πολιτικό σύστημα. Και αν δει κανείς τους ανθρώπους που έχουν ανακοινωθεί ως υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα στις επόμενες εκλογές, θα δει ένα μπουλούκι μανιακούς. Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν είναι ικανοί ούτε για να τους αφήσει κανείς μόνους τους έξω από το σπίτι. Και αυτό είναι μια υπερδύναμη: που διοικείται από ηλίθιους! Αυτός είναι ο κίνδυνος. Και γι' αυτό δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μέλλον.

Μαύροι κύκνοι Θα καταπιούν τον κόσμο
Έτσι, το όλο θέμα είναι μια καταστροφή. Αυτό (η οικονομική κατάρρευση) πρόκειται να συμβεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να το σταματήσει από το να συμβεί. Εμείς (τώρα) έχουμε μια τέλεια κατάσταση για μαύρους κύκνους (να καταπιούν τον κόσμο), είναι μια τέλεια καταιγίδα.


Κλείνοντας, να διευκρινίσω πως ο Μαύρος Κύκνος είναι μια θεωρία που παρουσιάστηκε από τον μελετητή και δοκιμιογράφο Nassim Nicholas Taleb στα βιβλία του [Στην πλάνη του τυχαίου (2004) και Ο Μαύρος Κύκνος (2007, επανέκδοση με προσθήκες το 2010)]. Ο "Μαύρος Κύκνος" εννοείται ως ένα σπάνιο αλλά και απρόβλεπτο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας, ανατρέποντας δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της.

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη ενός μαύρου κύκνου ως απίθανου γεγονότος εμφανίζεται στο έργο Satires του σημαντικού Ρωμαίου σατυρικού ποιητή Γιουβενάλη, περίπου 55-135 μ.Χ. ως : "Rara avis in terris nigroque simillima cycnoπου σημαίνει: ένα σπάνιο πουλί στη γη, τόσο σπάνιο όπως ένας μαύρος κύκνος. Η φράση αυτή διατηρήθηκε στην Ευρώπη ως η περιγραφή του απίθανου και αδύνατου, μέχρι το 1697 οπότε και ανακαλύφθηκαν στην Αυστραλία οι μαύροι κύκνοι.

[ Αρχή ]

2 σχόλια:

  1. ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ04 Ιουνίου, 2015 17:42

    Άρθρο ποιότητας που συμβάλλει στην συνειδητοποίηση μας σε ορισμένα θέματα για πολλούς ταμπού.
    Συγχαρητήρια στον άριστα ενημερωμένο συγγραφέα του κ Μανώλη Βολουδάκη.
    ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
    Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
    www.nikosxeiladakis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναμφίβολα πολλά περισσότερα συγχαρητήρια αρμόζουν στον Dr. Roberts που πραγματικά στην χειμαρρώδη συνέντευξή του μίλησε χωρίς φόβο και κυρίως μη ακολουθώντας την δυτική τακτική του υποκριτικού "πολιτικά ορθού".

    Είναι χρέος και καθήκον όλων μας να γνωρίζουμε το πως έχουν ακριβώς τα πράγματα -και όχι όπως τα παρουσιάζουν τα presstitute μέσα ενημερώσεως- και γι' αυτό άλλωστε μετέφρασα τα χαρακτηριστικότερα σημεία της συνέντευξης του Αμερικανού αξιωματούχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή