Νέο μάθημα στην Ευρώπη από τη Ρωσία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/03/2015

Νέο μάθημα στην Ευρώπη από τη Ρωσία

Την απόφαση να αναστείλει από σήμερα (11/3/2015) τη συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας που είναι αρμόδια για την τήρηση της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Αυτό ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες στη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο όπλων στη Βιέννη, Anton Mazur.

«Για χρόνια, η Ρωσική πλευρά έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του καθεστώτος ελέγχου των συμβατικών όπλων. Ξεκίνησε συνομιλίες για την προσαρμογή της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και επικύρωσε τη συμφωνία για την Συνθήκη CFE.

Δυστυχώς, οι χώρες του ΝΑΤΟ προτιμούν να αποφύγουν τις διατάξεις της CFE μέσω της επέκτασης της συμμαχίας και να χρησιμοποιούν κάθε είδους προσχήματα προκειμένου να εμποδίσουν τη Συμφωνία για την Συνθήκη CFE να τεθεί σε ισχύ. Αυτή η γραμμή, που επιδιώχθηκε παρά τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις μας για τις βλαβερές επιπτώσεις της στο καθεστώς του ελέγχου έναντι των συμβατικών όπλων, οδήγησε στο αναπόφευκτο αποτέλεσμα: την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη CFE το 2007.

Τότε η Ρωσική πλευρά, λαμβάνοντας υπόψιν σοβαρά τις εκκλήσεις ενός αριθμού υπογραφόντων της Συνθήκης CFE, αποφάσισε να συνεχίσει τη συμμετοχή της στις εργασίες της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας κατ' εξαίρεση. Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση, ελπίζαμε ότι αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επεξεργαστεί ένα νέο καθεστώς ελέγχου των συμβατικών όπλων.

Με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, ο διάλογος σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του ελέγχου των συμβατικών όπλων που έχει διεξαχθεί με τη μορφή της κοινής συμβουλευτικής ομάδας, σταμάτησε το 2011 και δεν έχει επαναληφθεί ποτέ, δεδομένου ότι η εργασία της ομάδας έχει κυριολεκτικά επανέλθει. Μόνο πριν από μια συνάντηση των υπουργών των Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ενδυναμώθηκε. Οι Δυτικοί εταίροι έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας με κλασικές κενές εκκλήσεις να επιστρέψει στην παλιά Συνθήκη CFE που θίγει τα συμφέροντά μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία θεωρεί την περαιτέρω συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας, οι οποίες κατά κανόνα έχουν υποβαθμιστεί στην ανάγνωση της ημερήσιας διάταξης, ως ανώφελη και από πολιτική και πρακτική άποψη και ως υπερβολικά δαπανηρή από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική άποψη. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, η Ρωσία έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της μεικτής συμβουλευτικής ομάδας από την 11 Μαρτίου 2015. Έτσι, η αναστολή της συμμετοχής στη Συνθήκη CFE που δηλώθηκε από τη Ρωσία το 2007, ολοκληρώνεται.

Το βήμα αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία απορρίπτει περαιτέρω διάλογο σχετικά με τον έλεγχο των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, αν και όταν οι εταίροι μας είναι ώριμοι για αυτό. Είμαστε ακόμα έτοιμοι για την κοινή εργασία για ένα νέο καθεστώς ελέγχου επί των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, το οποίο είναι προς το συμφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Η Ρωσία ζητά από τη Λευκορωσία να εκπροσωπεί τα συμφέροντά της στην Κοινή Συμβουλευτική Ομάδα», πρόσθεσε ο Anton Mazur.

Η Ευρώπη δεν έχει συνηθίσει και δεν συμπαθεί τις φωνές που της εναντιώνονται. Ειδικά όταν βρίσκεται εν αδίκω, η στάση της σκληραίνει ακόμα πιο πολύ προσπαθώντας να υποκαταστήσει την έλλειψη επιχειρημάτων με τη βία ή/και την απειλή.

Αντίθετα, η Ρωσία για ακόμα μία φορά στέκεται στο ύψος των συμφερόντων της, χωρίς ωστόσο να οξύνει τα πνεύματα ή να οδηγεί τις καταστάσεις σε ανεξέλεγκτες εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Το ήθος που διακρίνει την Ρωσική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή ολοκληρωτική και απολυταρχική προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου