Προβοκάτορες οίκοι αξιολόγησης - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

11/02/2015

Προβοκάτορες οίκοι αξιολόγησης

Ο κίνδυνος επέκτασης της αναταραχής από την Ελλάδα στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι χαμηλός, δήλωσε ο επικεφαλής των πιστωτικών αξιολογήσεων κρατικού χρέους, του οίκου Standard & Poor's, Moritz Kraemer στη Γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.

«Το επασφάλιστρο για τον κίνδυνο της Ελλάδας αυξήθηκε ξανά δραστικά πρόσφατα, αλλά ο πανικός δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες που ήταν πριν σε κρίση. Ο κίνδυνος μετάδοσης δεν φαίνεται πράγματι να είναι τόσο μεγάλος» σημείωσε ο Kraemer. Αν και είναι δύσκολο, πρόσθεσε, να προβλεφθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την έξοδο μίας χώρας από την ευρωζώνη, ο ίδιος θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταπεξέλθει, εάν η Ελλάδα έφευγε από αυτήν.

«Η Ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρού βάρους και οι διασυνδέσεις της με την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι ακόμη μικρότερες απ’ ότι δείχνει η προστιθέμενη αξία της» σημείωσε ο Kraemer, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτόν ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τώρα χαμηλότερος.

«Αντίθετα με τη δημόσια αίσθηση, η έκταση της έκθεσης δεν είναι τόσο υψηλή αναλογικά με την οικονομική ισχύ των πιστωτών» συνέχισε, αναφέροντας ότι το Βερολίνο έχει δώσει πολύ περισσότερα χρήματα για τη διάσωση των Γερμανικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης σε σχέση με αυτά που θα διέθετε, αν έχανε όλα τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.

Κατά την άποψη του Kraemer, η έλλειψη επιπτώσεων από την όποια διαγραφή ελληνικού χρέους θα ενισχύσει τη θέση των πιστωτών στις διαπραγματεύσεις. Τόνισε, όμως, ότι για την Ελλάδα θα ήταν «καταστροφική» ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη, καθώς είναι περισσότερο εξαρτημένη από τις εισαγωγές από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει όλα τα αγαθά που χρειάζεται να αγοράσει από το εξωτερικό -όπως ενέργεια, φάρμακα και τρόφιμα- με δικό της νόμισμα. «Ο πληθυσμός (της Ελλάδας) θα πρέπει πιθανόν να υποστεί όλες τις θυσίες που θεωρεί ότι έχει αφήσει πίσω» σημείωσε.

Μια προβοκατόρικη άποψη και λανθασμένη εντελώς, που έχει ως μοναδικό σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων και κυρίως να πείσει τις αγορές πως η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει. Η Ελλάδα σήμερα εισάγει πολλά από τα απαραίτητα είδη όχι λόγω ανεπάρκειας ή έλλειψης αυτονομίας, αλλά λόγω της εμπορικής πολιτικής στην οποία υποχρεώνει η Ε.Ε. τα μέλη της. Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να πορευθεί αυτόνομα, κάτι που είναι μονόδρομος εάν θέλει να επιβιώσει, δεν θα είχε ανάγκη παρά ελαχίστων εισαγωγών. Παράλληλα, απελευθερωμένη από τα δεσμά της Ε.Ε., θα μπορούσε να εξάγει, όπως η ίδια επιθυμούσε, τα προϊόντα που της περισσεύουν.

Σε λιγότερο από μία ώρα (18:30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται η έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του eurogroup. Προσωπικά, δεν αναμένω κάποια απόφαση απόψε. Το πιο πιθανό είναι οι αποφάσεις να ληφθούν και να ανακοινωθούν στην προσεχή προγραμματισμένη συνεδρίαση του eurogroup στις 16/2/2015 ή ενδεχομένως μετά το τέλος της παράτασης του προγράμματος στήριξης της χώρας μας που εκπνέει στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου