Ο ειρηνοποιός και τα κοκόρια - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/02/2015

Ο ειρηνοποιός και τα κοκόρια

Την εκτίμηση ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επιθυμούν ειλικρινά να βρουν έναν συμβιβασμό που μπορεί να βοηθήσει στο τέλος της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, όπως μεταδίδει η Russia Today.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1 για τη σύγκρουση και την συμφωνία του Minsk ο Vladimir Vladimirovich Putin είπε ότι «μου φάνηκε ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν μια πραγματική επιθυμία να βρουν αυτές τις συμβιβαστικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην οριστική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Ως βασικό επιχείρημα έφερε το πρωτόκολλο του Μινσκ, που περιλαμβάνει την αποκέντρωση της εξουσίας στην Ουκρανία καθώς επίσης και μια «έκθεση που εξηγεί τι αυτό [σημ. ΜΒΒ: η αποκέντρωση της εξουσίας] συνεπάγεται». Οι συντάκτες της αναφοράς είναι «οι Γερμανοί και οι Γάλλοι εταίροι μας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος και εξήγησε ότι αυτό μαρτυρά την ειλικρίνειά τους για την εξεύρεση συμβιβασμού.

«Είχα την εντύπωση ότι οι εταίροι μας έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη από δυσπιστία σε μας και σε κάθε περίπτωση, πιστεύουν στην ειλικρίνεια μας», δήλωσε ο Vladimir Vladimirovich Putin. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η Ρωσία να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Putin υπογράμμισε ότι «ένα τέτοιο αποκαλυπτικό σενάριο είναι σχεδόν αδύνατο και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ».

Ο Putin υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Minsk στις 12 Φεβρουαρίου μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Εάν η συμφωνία του Minsk υλοποιηθεί, είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σταδιακά», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα απέρριψε και χαρακτήρισε ως «πλήρη ανοησία» τη δήλωση του Petro Oleksiyovych Poroshenko και του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), Valentin Nalyvaychenko, ότι ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου, Vladislav Yuryevich Surkov είχε εμπλακεί σε τραγικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του περασμένου έτους στο Κίεβο.

Αναφορικά με την Κριμαία, ο Ρώσος Πρόεδρος προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την επιλογή της περιοχής να επανασυνδεθεί με τη Ρωσία. «Όσον αφορά στην εθνικότητα, οι κάτοικοι της Κριμαία έχουν κάνει την επιλογή τους και αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Ρωσία δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει με άλλο τρόπο», είπε ο Vladimir Vladimirovich Putin.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Petro Oleksiyovych Poroshenko ότι το Κίεβο σκοπεύει να ανακτήσει την Κριμαία, ο Putin είπε ότι τέτοιες ενέργειες έχουν «εκδικητική φύση». Μάλιστα τόνισε ότι η Ουκρανία ως μια μεγάλη Ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην «ενίσχυση της οικονομίας και του κοινωνικού τομέα, και την αποκατάσταση των σχέσεων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας».

Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας, αυτό που βλέπουμε καθαρά είναι η στάση ενός πραγματικού ηγέτη που προσπαθεί να συμβιβάσει τα πράγματα και από την αντίθετη μεριά οι εμπρηστικές δηλώσεις ενός ουσιαστικά παράνομου Ουκρανού προέδρου. Η Ουκρανία δεν άλλαξε ποτέ πρόεδρο ως απόρροια δημοκρατικών διαδικασιών, γιατί ακόμα και οι εκλογές της 25/5/2014 έγιναν μετά την παράνομη καθαίρεση του τελευταίου αιρετού προέδρου.

Όπως και να έχει το ζήτημα στην Ουκρανία, η παγκόσμια ειρήνη κινδυνεύει από πολιτικούς και "ηγέτες" χωρών που είναι απλοί εντολοδόχοι οικονομικών συμφερόντων. Οι πραγματικοί ηγέτες -που δυστυχώς είναι ελάχιστοι- δεν επιδιώκουν διενέξεις ή έριδες. Δοκιμάζονται και πετυχαίνουν πάντοτε μέσω της διπλωματικής οδού και κυρίως μέσω της αυτοπεποίθησης που πηγάζει από την προσωπικότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου