Πάλι διαψεύδει η κυβέρνηση, άρα έρχονται νέα μέτρα! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

28/04/2014

Πάλι διαψεύδει η κυβέρνηση, άρα έρχονται νέα μέτρα!

Δεν είναι λίγοι οι προβληματισμοί που πηγάζουν από την τελευταία έκθεση της Ε.Ε., καθώς πίσω από τα «εύγε» και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, υπάρχουν τα πρώτα και μάλιστα εμφανέστατα σημάδια ανατροπών στη φορολογία. Κατ' αρχήν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε να συμπεριλάβει ειδικό αφιέρωμα στο Ελληνικό σύστημα ΦΠΑ, επιστρέφοντας στις συστάσεις περί ριζικών αλλαγών στους συντελεστές αλλά και στις ισχύουσες απαλλαγές, που είχε φροντίσει να κάνει από την αρχή του Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι ο συντελεστής απόδοσης είναι μόλις 40%, κάτι που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση χάνονται περίπου 10 δις ευρώ, από τα έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο. Το κακό είναι ότι η Ε.Ε. θεωρεί ότι η αιτία αυτών των απωλειών δεν είναι μόνο η υψηλή φοροδιαφυγή, ειδικά από το 2009 και μετά, αλλά και η πολυπλοκότητα του συστήματος, η οποία συνίσταται στη πρόβλεψη πολλών και διαφορετικών συντελεστών για προϊόντα, υπηρεσίες αλλά και περιοχές.

Με αυτόν τον εύσχημο τρόπο η Ε.Ε. φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο τους πολύ χαμηλούς συντελεστές που ισχύουν π.χ. για τα βιβλία και πολύ περισσότερο τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου! Αυτό εγώ προσωπικά το ερμηνεύω ως ευρύτερη πολιτική της Ε.Ε. και όχι τόσο οικονομική τακτική. Είναι δεδομένο πως τα σύνορά μας και ειδικά το Αιγαίο είναι στις άμεσες βλέψεις της Ε.Ε. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι έπεται, η επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπει επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου για τον ΦΠΑ εντός του Ιουνίου.

Αλλαγές έρχονται και στην έκτακτη εισφορά, η επέκταση της οποίας έχει συμφωνηθεί έως το 2016 αλλά μόνο στα χαρτιά, αφού η κυβέρνηση έχει αποφύγει έως τώρα να νομοθετήσει. Αλήθεια μήπως δεν έχει πάρει τη σχετική άδεια; Είναι ενδεικτικό ότι ενώ για μια ακόμα φορά η Ε.Ε. αναφέρεται στη δέσμευση της Αθήνας να κάνει ό,τι πρέπει για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων, κάνοντας ρητή αναφορά στη χρονική επέκταση της έκτακτης εισφοράς, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι όταν θα ξεκινήσει η επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2015, δηλαδή το φθινόπωρο, θα εξεταστεί εάν χρειάζεται να νομοθετηθεί η παράταση της έκτακτης εισφοράς. Σύμφωνα, πάντως, με το Μνημόνιο, μαζί με την επέκταση της έκτακτης εισφοράς, θα γίνει και ο επανασχεδιασμός της, με στόχο να αποφευχθούν εφεξής οι όποιες απώλειες, αναφορά που παραπέμπει στην αλλαγή του τρόπου παρακράτησης της εισφοράς για εισοδήματα από άλλες πηγές πλην μισθών και συντάξεων.

Το όλο κλίμα και τον προβληματισμό επιχειρεί να εξισορροπήσει η ρητή και ειδική αναφορά σε μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 2015, αν όλα πάνε καλά. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι εάν συνεχιστεί η υπεραπόδοση των φορολογικών μέτρων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τότε κατόπιν συνεννόησης με την Τρόικα η κυβέρνηση-μαριονέτα της Ε.Ε. θα προχωρήσει σε μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών, στοχεύοντας παράλληλα στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Την ίδια ώρα το τραγικό υπουργείο των Οικονομικών προβαίνει σε ακόμα μια διάψευση, γεγονός που μαρτυράει πως τα νέα μέτρα είναι προ των πυλών. Οι απίθανοι του υπουργείου μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση, την οποία τις προσεχείς ημέρες θα συζητάμε για το πόσο ανακριβής και ψευδής είναι. Την παραθέτω για χάρη της ιστορίας:

Οι ίδιοι κύκλοι που υποστήριζαν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, που διαρκώς κινδυνολογούν, που καλλιεργούν κλίμα φόβου και καταστροφής, που μεμψιμοιρούν και μηδενίζουν την εθνική προσπάθεια, τώρα, λίγες ημέρες μετά την παραδοχή, διεθνώς, ότι η χώρα επέτυχε υψηλό, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα, βλέπουν νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια.
Απλώς, ή δεν ξέρουν να διαβάζουν τους πίνακες ή είναι «τυφλωμένοι» από την αντιπολιτευτική τους διάθεση.
Πουθενά στην Έκθεση δεν υπάρχουν 7,7 δις ευρώ νέα μέτρα.
Πουθενά δεν προβλέπονται νέοι φόροι ή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η αλήθεια είναι:
1ον. Η χώρα έχει εισέλθει σε μία μακρά περίοδο υψηλών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με την Έκθεση, η χώρα μας:Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013, υπερκαλύπτοντας τους στόχους του Προγράμματος και δίνοντας τη δυνατότητα για διανομή κοινωνικού μερίσματος.Εκτιμάται ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και εφέτος. Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014.Προβλέπεται ότι θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,9% του ΑΕΠ το 2015, 2,6% του ΑΕΠ το 2016 και 3,6% του ΑΕΠ το 2017.
2ον. Τα όποια μελλοντικά δημοσιονομικά κενά δεν αθροίζουν. Ποτέ άλλωστε στις Εκθέσεις της τρόικα, σύμφωνα με τη ακολουθούμενη μεθοδολογία, δεν άθροιζαν.Οι προβλέψεις της τρόικα, για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων (οι οποίες θα οδηγούσαν τότε σε δημοσιονομικό κενό), αντιμετωπίζονται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με μισθούς και συντάξεις.Και κάτι ακόμη: αυτές οι παρεμβάσεις, εάν χρειάζονταν την πρώτη χρονιά, θα κάλυπταν και τα επόμενα έτη. Συνεπώς δεν αθροίζουν σε 7,7 δισ. ευρώ, παρά μόνο γι' αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν...
3ον. Η Ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας έπειτα από την επαναφορά του Κράτους και των Ελληνικών Τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη.
Όπως οι προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα 2 τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι! Ή περνούν εμάς για ηλίθιους ή απλά είναι αυτοί ηλίθιοι! Η τρίτη εκδοχή είναι να κάνουν τους ηλίθιους με εξαιρετική επιτυχία! Μιλούν ακόμα για πλεονάσματα ενώ έχουν διαψευστεί από όλη την Ευρώπη, για συνέπεια της κυβέρνησης που διαψεύδεται ανά διήμερο και κυρίως για πολιτική βούληση και σχέδιο της κυβέρνησης που δεν είναι άξια να αποφασίσει μόνη της ούτε για τα επιμελητήρια της! 

Επιτέλους, φτάνει η κοροϊδία! Σηκωθείτε να φύγετε από τον τόπο μας, πριν σας διώξει κακήν κακώς η λαϊκή βούληση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου